Vágólapra másolva!
Meghalt két újabb H1N1-fertőzött - közölte pénteken Molnár Kornélia, a tiszti főorvos helyettese. Az egyik áldozat egy Csongrád megyében bejelentett 73 éves román nő, a másik egy 55 éves magyar férfi, mindketten az újinfluenza szövődményeként kialakult tüdőgyulladásban haltak meg. Az elmúlt héten nőtt a hagyományos influenza gyanújával orvoshoz fordulók száma is.
Vágólapra másolva!

Újabb két H1N1-fertőzött beteg halt meg - jelentette be Molnár Kornélia tisztifőorvos-helyettes pénteken. Egyikük egy 73 éves Csongrád megyei román nő, másikuk egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei magyar férfi. Mindkettőjüket kórházban ápolták.

Az ÁNTSZ szerint mindkét áldozat súlyos keringési problémákkal küzdött már az inluenzás fertőzés előtt is, kórházba pedig tüdőgyulladással kerültek. Boncolásuk után derült ki, hogy szervezetükben jelen volt a H1N1 vírus, és feltehetően a vírus szövődményeként alakulhatott ki a tüdőgyulladás. Védőoltást egyikük sem kapott - közölte az ÁNTSZ.

Velük együtt már hét áldozata van az újinfluenzának. Legutóbb egy 15 éves fiú halt meg a szolnoki Hetényi kórházban november 1-jén, nála később, a halála után diagnosztizálták a H1N1-vírust.

Először június közepén egy 41 éves magyar férfi hunyt el, aki feltehetően külföldön fertőződött meg. Ő is hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg, de szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását. A második haláleset szeptemberben történt a Dél-Dunántúlon, ahol egy 34 éves férfi halt meg váratlanul Tolna megyei otthonában. Vérzéses tüdőgyulladása volt, ami a H1N1 egyik leggyakoribb szövődménye.

A harmadik áldozat egy 33 éves nő volt az észak-alföldi régióból, aki súlyos daganatos betegségben szenvedett. A negyedik áldozat október közepén vesztette életét. A 47 éves férfi számos más betegségben is szenvedett.

Nőtt az influenzás betegek száma

Nőtt a hagyományos influenzás megbetegedések száma is: egy hét alatt harminc százalékkal többen, a becslések szerint 16 700-an fordultak influenzás panaszokkal orvoshoz november 2-8. között - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből. Ebből 28 esetben igazolták a H1N1-vírus jelenlétét, tíz embert ápoltak kórházban.

Az OEK jelentése szerint a betegek 56 százalékát Budapesten és Pest megyében regisztrálták, ezen kívül még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt magas az orvoshoz fordulók aránya: ezer ember közül 188-an voltak betegek. A fertőzöttek csaknem negyede legfeljebb 14 éves gyermek, kevesebb mint fele 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek aránya 24,6 százalék, míg a 60 éven felülieké 7,5 százalék volt.

A laboratóriumban igazolt 28 újinfluenzában megbetegedett közül három gyerek, 25 felnőtt volt. Közülük ezen a héten tizenketten betegedtek meg a H1N1-vírustól Budapesten, hárman Baranyában és Győr-Moson-Sopronban, ketten Csongrádban, Komárom-Esztergomban és Pestben, egy-egy ember pedig Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban és Tolnában.

Az OEK összegzése alapján a héten megerősített 28 új esettel együtt május óta eddig 347 esetben igazolták a H1N1-vírust. A 347 beteg közül 78 beteg szorult kórházi ápolásra.