Újabb demonstrációkra készülnek az afgán menekültek

Vágólapra másolva!
Továbbra is menekültstátust követelnek azok az afgán menekültek, akik szerdán a budapesti Szent István-bazilikában próbáltak éhségsztrájkba lépni. Ennek érdekében további demonstrációkat terveznek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint a befogadotti státust mindegyikük megkapta.
Vágólapra másolva!

Továbbra is követelik a menekültstátust, és újabb - de már szervezett keretek között zajló - demonstrációkra készülnek a debreceni menekülttáborban lévő afgán állampolgárok - közölte Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója csütörtökön. A szakember, miután több órán át tárgyalt az egy nappal korábban a budapesti Szent István-bazilikában éhségsztrájkot kezdő afgánokkal, elmondta: a fő követelésükben, hogy menekültstátust kapjanak, nem sikerült megállapodniuk.

Ördög szerint az afgánok befogadotti státussal rendelkeznek, ami azoknak a külföldieknek jár, akik atrocitásoknak vannak kitéve hazájuk politikai viszonyai miatt. Ez egy fokkal alacsonyabb, mint a menekülti jogállás, mert ahhoz az kell, hogy "faji, vallási, politikai, nemzetiségi vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés okán személyes fenyegetettségben" legyenek. Mivel ezeknek a kritériumoknak egyike sem állt fenn, ezért csak befogadott státusba kerülhetett az afgán csoport mindegyik tagja.

A menekültügyi igazgató szerint az afgánok többi követelése megoldott, ugyanis a jelenlegi befogadotti státussal is vállalhatnak munkát Magyarországon, gyerekeiket iskolába járathatják, és családjukat is ide hozhatják. Olyan úti okmány azonban, amivel továbbutazhatnának, nem illeti meg őket. Ezért az afgánok kilátásba helyezték, hogy további csendes, éhségsztrájkkal egybekötött demonstrációt tartanak, de - mint ígérték - azt szervezetten, a rendőrséggel együttműködve, bejelentve teszik.

Ördög szerint az afgánok továbbra is nemzetközi védelem alatt állnak, helyzetüket évente vizsgálják, menekülti státusukon csak a Fővárosi Bíróság változtathatna, de a gyakorlat az, hogy a bíróság jóváhagyja a BÁH döntését. Az afgán menekültek elégedettek a menekülttábori elhelyezésükkel, az ellen semmilyen kifogást nem emeltek - mondta. Ezt megerősítette a sajtótájékoztatón William Ejalu, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének jogi szakértője is, aki a nap folyamán szintén tárgyalt az afgánokkal. Az afgánok menekültstátusra vonatkozó kérését ők is megvizsgálják.

Az afgánok egyike a szerdai akciót megelőzően legutóbb tavaly nyáron hívta fel helyzetére a figyelmet azzal, hogy a debreceni menekülttáborban felmászott a 30 méter magas átjátszótorony tetejére. A debreceni befogadóállomásnak jelenleg 590 lakója van, köztük 40 afgán. A szerdai demonstrációban 30-an vettek részt, de a követeléseket illetően az egész afgán kolónia egységes.