Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP jelöltje, Bácskai János kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési választáson. Bácskai történelminek nevezte az eredményt. A második fordulóban többen szavaztak, mint az elsőben: a jogosultak több mint 25 százaléka leadta voksát, így érvényes a szavazás. Hivatalos eredmény csütörtökön várható.
Vágólapra másolva!

Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési választáson a hivatalos előzetes adatok szerint, így ő képviselheti a következő közel másfél évben a főváros 12-es számú választókerületét az Országgyűlésben.

A választás második fordulója érvényes, mert a szavazók több mint negyede részt vett a szavazáson. Harminchat szavazókörzet összesített adatai szerint a választásra jogosultak 28 százaléka adta le voksát. Magasabb volt a választói részvétel a két héttel ezelőtti megmérettetéshez képest, a választás érvényességéhez 7800 szavazat kellett.

Bácskai Jánosra a választók mintegy 60,46 százaléka szavazott, ami 5332 voksot jelent, az MSZP jelöltjére, Bánsághi Tamásra pedig a szavazók 27,51 százaléka (2452 voks). Harmadik lett Szegedi Csanád, a Jobbik jelöltje 7,58 százalékkal (674 voks), negyedik Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 3,88 százalék szavazattal (350 voks), míg ötödik Paulik Péter, a Munkáspárt jelöltje, 0,56 százalékkal (48 voks). A Fidesz-KDNP és az MSZP jelöltje is mintegy 600-600 vokssal tudta növelni szavazóik számát a 37 szavazókörben, a négy kisebb párt támogatóinak a száma viszont nem változott jelentősen.

Történelminek nevezte az eredményt Bácskai János, mert szerinte arra még nem volt példa a rendszerváltás óta, hogy időközi választáson a jobboldal átvegyen egy mandátumot a baloldaltól. Bácskai János megköszönte a szavazatokat és hangsúlyozta: az itt élő emberek a változásra szavaztak. Mint mondta, kudarcot vallott az MSZP és az SZDSZ törekvése, hogy érvénytelen legyen az időközi országgyűlési választás vasárnapi második fordulója is Ferencvárosban.

Az MSZP gratulál Bácskai Jánosnak, a Fidesz jelöltjének a IX. kerületi időközi parlamenti képviselő-választáson elért győzelméhez - mondta Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke vasárnap este. A politikus szerint az MSZP kampánya jól sikerült a második forduló előtt. Szerinte a párt az első fordulóhoz képest jelentősen gyarapítani tudta szavazatainak számát, a kampány második félideje ebből a szempontból jól sikerült.

Burány Sándor nem kívánta kommentálni a ferencvárosi választási bizottság azon határozatát, miszerint választási alapelvet sértett az MSZP, mert a korábbi eltiltások ellenére sem vett le a honlapjáról két, a Fideszt sértő állítást.

A második fordulóban azok a jelöltek indulhattak volna, akik az első fordulóban is részt vettek, de egy jelölt visszalépése miatt csak öt jelölt közül választhatnak a ferencvárosi választók.

A fővárosi 12. országgyűlési egyéni választókerületben összesen 37 szavazókörben adhatták le voksaikat a szavazók este 7 óráig. Korábban négyen jelezték, hogy külföldön akarnak szavazni: szerdáig egy-egy voks várható Dublinból és Rabatból, kettő pedig Londonból. A választás hivatalos eredménye csütörtökre várható, mert még meg kell várni a külképviseleti szavazatokat hazajuttatását.

Azért kellett második fordulót tartani, mert a január 11-i első forduló az alacsony részvétel miatt nem volt érvényes. Nem ment el szavazni a 31 ezer választásra jogosultnak a több mint a fele, mindössze 8 ezer érvényes szavazatot adtak le a választók.

A Ferencvárosban azért kellett időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról.

Polgármestereket választottak több vidéki településen

A Pest megyei Fóton és Nagymaroson vasárnap polgármestert választottak. Nagymaroson az eddigi polgármester, Petrovics László, független jelölt nyerte az időközi választást. Itt azért volt szükség az időközi választásokra, mert még tavaly októberben a település önkormányzata feloszlatta önmagát. A választáson a nagymarosiak 49 százaléka vett részt.

A Pest megyei Fóton Mádly Zsolt jogász, a KDNP-Fidesz jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást, ahol azért kellett az időközi választást kiírni, mert az előző polgármestert tavaly a bíróság felmentette tisztségéből. A szavazásra jogosultak 34,4 százaléka ment el voksolni: 3254-en szavaztak Mádly Zsoltra, a második helyezett MSZP-jelölt 1654 vokssal, a független jelölt pedig 182 szavazatot kapott.

A Baranya megyei Maráza lakói is polgármestert választottak, mert a község korábbi vezetője tavaly ősszel meghalt. Ott a független Hoffmann János lett az új polgármester, a tisztségre ő volt az egyetlen jelölt. A 206 lelket számláló község 164 választópolgárából 77 járult az urna elé, egy szavazat érvénytelen volt. Mivel Hoffmann János egyedül indult, a törvény értelmében egyetlen érvényes szavazat is elég lett volna a polgármesteri cím megszerzéséhez.

Érvénytelen népszavazás Kompolton, megépülhet a szemétátrakó állomás

Megépülhet a szemétátrakó a Heves megyei Kompolton, miután érvénytelennek bizonyult az erről szóló vasárnapi népszavazás. Az 1635 választásra jogosul kompolti közül csupán 458-an járultak az urnákhoz, márpedig a referendum akkor lett volna érvényes, ha a helybeliek több mint fele él a szavazati jogával.

A tervekben ugyan csak egy szemétátrakó állomás szerepel, a létesítmény ellenzői négy önálló kezdeményezést adtak be, ami azt jelenti, hogy a helyiek négy különálló szavazólapon voksolhattak a felsorolt, ám többségében nem is tervezett üzemek ügyében. A kompoltiak egy csoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe a szemétátrakó ellen, mert véleményük szerint a létesítmény túl közel működne a lakóövezethez.

A népszavazás valamennyi kérdésben érvénytelennek bizonyult; arra a kérdésre, miszerint "Egyetért-e azzal, hogy Kompolt területén ne épülhessen szemétátrakó létesítmény?" 274 választópolgár voksolt igennel, 174 nem és 10 érvénytelen szavazat mellett. A maradék három kérdés esetében is hasonló volt az arány.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság időközben népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást kezdett a népszavazás után.

Benkár József, a Heves Megyei Területi Választási Bizottság vezetője azt mondta, hogy alapos gyanú merült fel, hogy visszaélések történtek a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtése közben, s esetleg hamis vagy erőszakkal kikövetelt kézjegyek kerültek az ívekre.

A referendumot kezdeményezők ugyanakkor politikai szerepvállalással vádolták meg a rendőrséget, mondván, hogy a rendőrség kampányszereplőként segíti a beruházást támogató független, ám szocialista körökben forgó polgármestert. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője erre úgy reagált, hogy a rendőrség nem politikailag vezérelt, hanem a jogszabályokban előírt feladatoknak tesz eleget.