Megszüntetné a napi standolást a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint betarthatatlan a vendéglátóhelyek napi standolására vonatkozó törvény, amely napi leltárkötelezettséget ír elő a vendéglátósoknak február 1-től. Az ellenzéki párt megszüntetné az új törvényt, amelynek elődje is mindössze pár hétig élt 2004-ben.
Vágólapra másolva!

Megszüntetné a Fidesz a napi standolást, az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslatot Pelczné Gáll Ildikó és Szatmáry Kristóf nyújtotta be a héten. Az ellenzéki párt szerint a február 1-től életbe lépő napi standolás bevezetése "óriási adminisztrációs terhet ró a vendéglátósokra és pontos betartása szinte lehetetlen".

Február 1-től az üzletek a törvény szerint készletforgalmi nyilvántartást kötelesek vezetni az általuk készletezett és forgalmazott zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok. A nyilvántartási kötelezettséget előíró jogszabály nem vonatkozik a sörre, a borra, a pezsgőre és a köztes alkoholtermékekre. A képviselők indoklásukban utalnak arra, hogy ez a rendelkezés 2004-ben egyszer már elbukott.

A standtörvény mellett a 250 ezer forint feletti banki átutalásokra és a házipénztár készpénzállományának korlátozására vonatkozó törvényi kötelezettségeket is megszüntetné a két ellenzéki képviselő. Az előterjesztők azt javasolják, hogy e három rendelkezést a kihirdetését követő nyolcadik napon helyezzék hatályon kívül, és alkalmazzák a törvény kihirdetésekor még jogerősen el nem bírált hatósági ügyekben is.