Szerdán kerülnek a kormány elé az új, válságkezelő adó- és nyugdíjcsomag törvényjavaslatai - írja a Népszabadság. A javaslatokat még a héten benyújtják az Országgyűlésnek. Az eredeti tervekhez képest felpuhult az adóreform, csak feleződnek az adómentes természetbeni juttatások, illetve visszamenőleg változna az szja.

Csaknem egy hónappal azután, hogy Gyurcsány Ferenc ismertette a parlamentben a válságkezelő csomag intézkedéseit, a kormány szerdai ülésének napirendjén szerepel a csomag két pillére, az adó- és a nyugdíjrendszer átalakítása - írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap szerint a kabinet a javasolt törvénytervezeteket még a héten be akarja nyújtani az Országgyűlésnek, a jövő héten pedig már tárgyalhatnák a parlamenti bizottságok.

A lap szerint a szerdán tárgyalt adóterv felpuhult a korábbi elképzelésekhez képest. A személyi jövedelemadó visszamenőlegesen, januártól változna: a most a törvényben lévő 1,7 millió forintos sávhatárt 1,9 millió forintra vinnék fel, miközben az adókulcsokon nem változtatnának. Az eredeti terv az volt, hogy júliustól lép életbe új adótábla: a sávhatárt 2,2 millió forintra tolták volna fel, míg az adókulcsokat - a jövő évre tervezettnek megfelelően 19, illetve 38 százalékra emelték volna. Az évközi adómódosítás azonban rendkívül bonyolulttá teszi a rendszert. A lap szerint az is a terv elvetése mellett szólt, hogy a hatásszámítások szerint százezer forintos bruttó kereset alatti kategóriákban többletterhelést hozott volna.

A szerdán tárgyalt adóreform a szakszervezet és adószakértők számára barátibb - írja a lap. Jövőre ugyanis nem törölnék el, csak megfeleznék az adómentes természetbeni juttatások kedvezményét, és több kedvezményt megtartanak az új társasági adóban, nem csak a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményeket. A többi tervezett adóváltoztatás a lap szerint változatlan marad.

Keresik a további elvonások helyét

Szintén tárgyal a kormány szociális ügyekről, de ezek egy részéhez - így a lakástámogatások, illetve a gázártámogatás szigorításához - nem kell törvénymódosítás, a kormány saját hatáskörében dönthet. Az eredetileg bejelentett válságkezelő program 237 milliárd forint kiadáscsökkentést irányzott elő, ami a korábban megvont 47 milliárd forinttal együtt összesen 284 milliárd forintos elvonás. A lap szerint azonban a kormány azzal számol, hogy további kiadáscsökkentésekre is szükség lesz, jelenleg az elvonás helyét keresik.

A pártokra hagynák a költségtérítés kérdését

Nem foglalkozik viszont egyelőre a kormány a közjogi csomag részét képező, képviselői költségtérítés korrekciójával, mert azt szeretnék, ha a pártok dolgoznák ki a javaslatot. Az MSZP jogi munkacsoportja már dolgozik a kérdésen, amelyről kedden a frakció is tárgyalt. A lap úgy tudja, hogy a frakcióülésen számos képviselő a költségtérítések eltörlése, ugyanakkor a fizetések bruttósítása mellett érvelt. A lap szerint a pártoknak sietniük kell, ha el akarják kerülni a Seress Mária által kezdeményezett népszavazást, amelynek célja, hogy a képviselői költségtérítést számlaadáshoz kössék. A lap értesülései szerint ötpárti tárgyalások is folynak a kérdésről háttérben.