A kormány elé kerül szerdán a válságcsomag

Vágólapra másolva!
Szerdán kerülnek a kormány elé az új, válságkezelő adó- és nyugdíjcsomag törvényjavaslatai - írja a Népszabadság. A javaslatokat még a héten benyújtják az Országgyűlésnek. Az eredeti tervekhez képest felpuhult az adóreform, csak feleződnek az adómentes természetbeni juttatások, illetve visszamenőleg változna az szja.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy hónappal azután, hogy Gyurcsány Ferenc ismertette a parlamentben a válságkezelő csomag intézkedéseit, a kormány szerdai ülésének napirendjén szerepel a csomag két pillére, az adó- és a nyugdíjrendszer átalakítása - írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap szerint a kabinet a javasolt törvénytervezeteket még a héten be akarja nyújtani az Országgyűlésnek, a jövő héten pedig már tárgyalhatnák a parlamenti bizottságok.

A lap szerint a szerdán tárgyalt adóterv felpuhult a korábbi elképzelésekhez képest. A személyi jövedelemadó visszamenőlegesen, januártól változna: a most a törvényben lévő 1,7 millió forintos sávhatárt 1,9 millió forintra vinnék fel, miközben az adókulcsokon nem változtatnának. Az eredeti terv az volt, hogy júliustól lép életbe új adótábla: a sávhatárt 2,2 millió forintra tolták volna fel, míg az adókulcsokat - a jövő évre tervezettnek megfelelően 19, illetve 38 százalékra emelték volna. Az évközi adómódosítás azonban rendkívül bonyolulttá teszi a rendszert. A lap szerint az is a terv elvetése mellett szólt, hogy a hatásszámítások szerint százezer forintos bruttó kereset alatti kategóriákban többletterhelést hozott volna.

A szerdán tárgyalt adóreform a szakszervezet és adószakértők számára barátibb - írja a lap. Jövőre ugyanis nem törölnék el, csak megfeleznék az adómentes természetbeni juttatások kedvezményét, és több kedvezményt megtartanak az új társasági adóban, nem csak a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményeket. A többi tervezett adóváltoztatás a lap szerint változatlan marad.

Keresik a további elvonások helyét

Szintén tárgyal a kormány szociális ügyekről, de ezek egy részéhez - így a lakástámogatások, illetve a gázártámogatás szigorításához - nem kell törvénymódosítás, a kormány saját hatáskörében dönthet. Az eredetileg bejelentett válságkezelő program 237 milliárd forint kiadáscsökkentést irányzott elő, ami a korábban megvont 47 milliárd forinttal együtt összesen 284 milliárd forintos elvonás. A lap szerint azonban a kormány azzal számol, hogy további kiadáscsökkentésekre is szükség lesz, jelenleg az elvonás helyét keresik.

A pártokra hagynák a költségtérítés kérdését

Nem foglalkozik viszont egyelőre a kormány a közjogi csomag részét képező, képviselői költségtérítés korrekciójával, mert azt szeretnék, ha a pártok dolgoznák ki a javaslatot. Az MSZP jogi munkacsoportja már dolgozik a kérdésen, amelyről kedden a frakció is tárgyalt. A lap úgy tudja, hogy a frakcióülésen számos képviselő a költségtérítések eltörlése, ugyanakkor a fizetések bruttósítása mellett érvelt. A lap szerint a pártoknak sietniük kell, ha el akarják kerülni a Seress Mária által kezdeményezett népszavazást, amelynek célja, hogy a képviselői költségtérítést számlaadáshoz kössék. A lap értesülései szerint ötpárti tárgyalások is folynak a kérdésről háttérben.