"Leszegett fejjel menni előre" - Bajnai válságkezelési módszere

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatási rendszer megváltoztatását nevezte a legfontosabb reformfeladatnak Bajnai Gordon gazdasági miniszter, az MSZP új kormányfőjelöltje a válság kapcsán adott februári interjújában. Bajnai szerint a válságkezelő lépéseket akkor is muszáj megtenni, ha fájdalmasak lesznek, leszegett fejjel kell haladni előre, és meg kell próbálni elébevágni a válság fejleményeinek.
Vágólapra másolva!

Olvassa el Bajnai Gordonnal készült februári interjúnkat!

"Akinek most ez a feladat jutott, hogy ott van és csinálni kell, annak tényleg csinálnia kell. Leszegett fejjel menni előre, nyomni, hajtani" - mondta Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter, az MSZP új kormányfő-jelöltje februárban az [origo]-nak adott interjújában, mikor a kisebbségi kormányzásról kérdeztük.

Bajnai vasárnap este, az MSZP frakcióülésén ismertette programját, melyet a szocialisták meg is szavaztak. A program részleteiről az ülés résztvevői egyelőre nem nyilatkoztak, de Bajnai korábban többször is beszélt arról, hogyan gondolkozik a válságkezelésről.

A bajok szerinte

Bajnai szerint a felelősnek "nagyon gyorsan fel kell vennie az események ütemét, ritmusát", és meg kell próbálnia elévágni a fejleményeknek - derül ki az [origo]-nak adott interjúból. Bajnai Magyarország legnagyobb problémájának az alacsony foglalkoztatást nevezte, illetve ehhez kapcsolódóan az adó és a szociális rendszer működését. Szerinte ennek a "torzult" érdekeltségi rendszernek a megváltoztatása a legfontosabb reform. "Úgy kell hozzányúlni az adó, a szociális és a foglalkoztatási rendszerhez, hogy a munka váljon a legfontosabb értékké" - mondta.

Bajnai arról is beszélt: a kormány legfontosabb célja, hogy a válság kezeléseként egybentartsa a foglalkoztatás, beszállítói, finanszírozási rendszereket. "A válságban rövid távon munkahelyeket kell megtartani, valójában viszont én úgy fogalmaznék, hogy rendszereket kell egyben tartanunk: foglalkoztatási, beszállítói, finanszírozási rendszereket. Ha ezek a rendszerek esnek szét, az sokkal nagyobb baj, mint ha egy-egy cég vagy munkahely szűnik meg, mert ilyen rendszereket újjáépíteni tíz évbe is telhet. Ezért a kormány legfontosabb célja, hogy a válság kezeléseként ezeket a rendszereket egyben tartsa" - magyarázta Bajnai az interjúban.

Hangsúlyozta azonban azt is, hogy mindezzel párhuzamosan olyan változtatásokat kell végrehajtani, amelyek megüzenik a külföldi befektetőknek, hogy Magyarország növekedésorientált, tudja, mi a feladata, "és ezt a leckét akkor is elvégzi, ha rövid távon fájdalmas". "A válság önmagában is fájdalmat okoz, de a nem cselekvés megsokszorozhatja a fájdalmat"- tette hozzá.

A válság lelki oldala

"A válság egy lelki folyamat is. Sokkoló, bénító, pánikreakciókat kiváltó lehet. Amit az embernek saját életében vagy a vállalkozása életében meg kell élnie, hogy egyik pillanatról a másikra tűnnek el megszokott ügyfelek, bevett megrendelők, piacok, finanszírozók" - magyarázta Bajnai, hozzátéve, hogy ennek kezelésében az államoknak az a "szerepük, hogy a saját úgymond bizalmi tőkéjüket - kinek mennyi van - kölcsönadják a gazdaságnak addig, amíg a piaci bizalmi viszonyok helyreállnak".

Ha tovább romlanak a gazdasági körülmények, jövőre már 3-4 százalékos, hosszabb távon pedig 4-5 százalékos elsődleges államháztartási többletet kellene elérni ahhoz, hogy Magyarország iránt tartósan visszatérjen a bizalom - mondta Bajnai az Ybl Klub által szervezett gazdaságpolitikai konferencián márciusban az MTI beszámolója szerint. A gazdasági miniszter egy másik, szintén márciusi nyilatkozata szerint "Magyarországnak a lehető leggyorsabban euróra van szüksége", de ehhez először teljesíteni kell az euróövezetbe való belépés feltételeit.

Bajnai szerint a vállalkozások előtérbe helyezése elengedhetetlen az ország gazdasági helyzetének javulásához. "Adhatunk mi bármennyi pénz direkt módon pályázatokon keresztül, próbálhatunk hiteleket adni, próbálhatunk piacot teremteni, hogyha nem rakjuk rendbe az ország lelkében és fejében azt, hogy nem fog ez az ország előrébb menni anélkül, hogy a vállalkozásokat nem helyezzük előtérbe" - mondta márciusban egy kaposvári vállalkozói fórumon.

Bajnai korábbi nyilatkozata szerint a válságot elkerülni semmilyen kormányzati cselekvéssel nem lehet, "csak csökkenteni lehet a hatásait - most ez a feladat." Az új kormányfőjelölt februárban bizakodóan nyilatkozott a válságból való kitörésről. Azt mondta: "Aki bátor, aki veszi a fáradságot, aki nem csak kesereg a válságon, hanem ebben is keresi a kitöréséi lehetőséget, annak vannak esélyei."