Évi tízmilliókkal dobhatja meg az állami vezetők fizetését a prémium

Vágólapra másolva!
Az állami vezetők körében gyakorinak számít, hogy alapfizetésük nyolcvan százalékos prémiummal egészül ki, de van olyan cég is, ahol 150 százalékos pluszt kap a főnök, ha jól dolgozik. Kiegészítésekkel együtt nem lehetetlen elérni a 100 milliót sem: a metróépítés projektfőnöke majdnem eléri ezt a szintet, ha mindenből a maximumot kapja, Simor András, a jegybank elnöke pedig át is lépi.
Vágólapra másolva!

Az állami vagy önkormányzati cégek legjobban fizetett alkalmazottja az [origo] által átnézett adatok szerint a DBR Metró projektigazgatője, Klados Gusztáv, akinek havi bruttó 8,1 millió forintos fizetése van (egy évben tehát 97,2 millió az alapbére). Prémiumot ugyan nem kap, de végkielégítésként 12 havi bér járna neki - annak ellenére, hogy szerződése határozott időre szól.

A BKV vezérigazgatójának, Kocsis Istánnak az alapbére ugyan jóval alacsonyabb (havi 1,5 millió forint), de prémiuma 150 százalék is lehet, ha megkapja a teljes összeget, akkor egy év alatt 45 millió forintot keres. Jár még neki 14 havi fizetésnek megfelelő végkielégítés is, ami 21 millió forint.

100 millió felett

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke havi 8 millió forintos alapfizetése mellett jogosult önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás címén az alapbér 5,6 százalékára. Egy év alatt ez összesen 101 millió 376 ezer forint. Prémiumot nem kap, végkielégítés címén hathavi fizetés, 48 millió forint jár neki, ha távozik a banktól.

Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója havi 3,5 millió forintos fizetésén kívül 9,6 havi fizetésnek megfelelő prémiumra jogosult. Éves szinten ez legfeljebb 75,6 millió forint, Kamarás kérésére az alapbérét (42 millió forintot) a Kríziskezelő Alapnak utalja át az MNV Zrt. Határozott idejű szerződése van, végkielégítésre nem jogosult.

A MÁV Zrt. vezérigazgatója, Heinczinger István havi 3,42 millió forintos fizetése mellett a legfeljebb 80 százalékos prémium azt jelenti, hogy egy év alatt akár 73,82 millió forintot is kereshet. A MÁV Start Zrt. vezérigazgatója, Kozák Tamás 2,7 milliós alapbér mellett szintén 80 százalékos prémiumra jogosult, ez legfeljebb 58,32 millió forint lehet.

Választható béren kívüli juttatás is jár

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre 2,765 milliós bruttó alapfizetést kap 80 százalékos prémiumkulcs, 6 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás mellett. Mindezt összeadva ez évente legfeljebb 63,3 millió forint. Az MVM honlapján azt is közölte, hogy Mártha tavaly 32 százalékos prémiumot kapott. Végkielégítése kéthavi bér, 5,53 millió forint lenne. Ezen kívül kap még évi 430 ezer forint "választható béren kívüli juttatást" is. Mártha Imre alapbérének 2 millió forint feletti részt a Kríziskezelő Alap számlaszámára utalja.

Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vezérigazgatója havi 3,5 millió forintos alapfizetését a prémiumokkal további 80 százalékkal növelheti: ez önmagában évente 75,6 millió forint, ezen kívül jogosult további kéthavi bérre (7 millió forintra) és évi 1,1 millió forint cafeteria-keretre. Erős az igazgatóság tagjaként is felvehet havi 135 ezer forintot.

80 százalék prémium

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reményik Kálmán havi 2,8 millió forint alapbér mellett 80 százalékos prémiumra és évi 450 ezer forint cafeteriára jogosult, vagyis évente legfeljebb 60,48 millió forintot kaphat. Végkielégítésként egy hónapnyi fizetésre jogosult.

Ormosy Gábornak, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. vezérigazgatójának alapbére bruttó 2 millió 750 ezer forint, 80 százalékos prémiumkulccsal. Ha teljesül a prémiumcél, egy évben 59,4 millió forintot kereshet, ehhez még jár 500 ezer forint cafeteria is évente.

A Magyar Posta vezetéséért havi bruttó 2,84 millió forint jár Szűts Ildikónak, 80 százalékos prémiummal, ami évente legfeljebb 61,3 millió forint. Végkielégítése hathavi fizetése, azaz 17,04 millió forint lenne. Alig kap kevesebbet Szivi László általános vezérigazgató-helyettes és Kazár Péter pénzügyi vezérigazgató-helyettes - előbbi 2,6, utóbbi 2,55 millió forintos fizetést kap szintén 80 százalékos prémium mellett, azaz éves szinten legfeljebb 56,16 illetve 55,08 millió forintot keresnek.

A Szerencsejáték Zrt. vezetéséért 2,185 millió forintos bruttó havi fizetést kap Székely Gábor, prémiumkulcsa 80 százalék. Egy év alatt ez 47,196 millió forint, a végkielégítés hathavi bér, 13,11 millió forint.