Korrupcióellenes csomaggal állt elő a kormány

Vágólapra másolva!
Korrupcióellenes törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek - jelentette be vasárnap Bajnai Gordon kormányfő. A tervek szerint átalakítanának egy hivatalt, amely keményen megbírságolná azokat, akik jogtalanul jutnak közpénzhez. Megvédenék viszont azokat, akik a munkahelyükön tapasztalt visszaélésekről tesznek bejelentést. Bajnai szerint a törvény januárban léphet életbe.
Vágólapra másolva!

Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek - jelentette be vasárnap Bajnai Gordon kormányfő. A törvényjavaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig elrettentsék ettől - mondta a miniszterelnök.

Bajnai szerint joggal háborította fel az embereket például a BKV közpénzkezelési gyakorlata, vagy egyes önkormányzatok - Orosháza, Esztergom, Nagykanizsa, Budapest - ügyei. A kormányfő szerint a javaslatcsomagról az elmúlt hetekben egyezettek társadalmi szervezetekkel, többek közt a Transparency International-lel, a TASZ-szal, és az AmCham-mel (American Chamber of Commerce, azaz Amerikai Kereskedelmi Kamara). A kormányfő szerint a javaslat egyes elemei a civilek javaslatára kerültek be a csomagba.

A javaslat szerint átalakítanák a Közbeszerzési Hivatalt. A hivatal a közpénzek elosztása, illetve a közbeszerzések lebonyolítása során vizsgálja a tisztességes eljárást megsértő magatartásokat. A jövőben azokat büntetné, akik jogtalanul jutnak előnyhöz és akár a megszerzett előny kétszeresére is bírságolhatna a szervezeteket. Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár szerint akár milliárdos bírságokról is szó lehet.

Az új, Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal (KKH) nevet viselő intézmény vezetőjét az államfő és a kormányfő közösen jelölné, és az Országgyűlés választaná meg hat évre. Bajnai hozzátette: a hivatal nem végezné el most is létező nyomozó hatóságok munkáját, azonban abban újdonságot jelentene, hogy nem csak a tisztességtelen ajánlatokat elfogadó, hanem felajánló szervezeteket is büntethetné majd.

A törvényjavaslatban szerepel a bejelentővédelem intézménye is. Ez azokat a munkavállalókat védené, akik saját munkahelyükön tapasztalt közpénzekkel kapcsolatos visszaélésekről tesznek bejelentést, és akár jutalmat is kaphatnának a kiszabott bírság 10 százalékáig. Bejelentést bárki tehet, de a védelem csak a munkavállalóknak jár, a tapasztalatok szerint ugyanis a dolgozók többségének van tudomása a munkahelyén zajló korrupciós ügyekről.

A kormány módosítaná a közbeszerzési törvényt is. Ez arra irányulna, hogy a közbeszerzési eljárások során a résztvevőknek minden fontos adatot nyilvánosságra kellene hozniuk. A megállapodás első körben nem lenne kötelező, de a kormány tervezi a nagyobb összegű közbeszerzéseknél a kötelező bevezetést. A kormányfő közölte: a törvénycsomagnak nincsen kétharmados része, ezért bízik benne, hogy még decemberben megtarthatják a zárószavazást, és januártól életbe is léphet az anti-korrupciós csomag.

Az antikorrupciós csomag része Avarkeszi szerint két törvényjavaslat és egy országgyűlési határozati javaslat. A törvényjavaslatok az új hivatalról, illetve a tisztességes eljárás védelméről szólnak, a határozati javaslat pedig a közszféra etikai kódexeinek megújítását szorgalmazza - mondta Avarkeszi. Szigorítanák a Btk-ban a korrupciós cselekményekre kiszabható szankciók is: egyes bűncselekményeknél nőnének a büntetési tételek, és kötelezően ki kellene szabni a foglalkozástól eltiltást is. A javaslatok között szerepel az is, hogy a bűncselekménynek nem minősülő, de a közérdeket sértő magatartások kerüljenek napvilágra, és bírsággal sújthassa azokat az új hivatal.

A Fidesz szerint "teljesen hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon. Az MSZP akkor tesz a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból" - közölte Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.

Korrupcióellenes csomaggal a Gyurcsány-kormány is előállt március elején. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium akkor négy új törvénytervezetet dolgozott ki. A csomag létrehozta volna a Közérdekvédelmi Hivatalt (KH), amelynek feladata a korrupciógyanús ügyek kivizsgálása, valamint a különféle információkat bejelentők védelme lett volna. A korábbi csomag szintén anyagilag érdekeltté tette volna a bejelentőket a korrupció feltárásában: a büntetések 10 százalékát kapta volna az adott ügy bejelentője. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)