Az MSZP-t is érdeklik Hagyó BKV-s döntései

Vágólapra másolva!
Terhelő vallomást tett Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesre Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója - állítja az ATV. A rendőrség és az Antal Attila védelmét ellátó ügyvédi iroda nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az [origo]-nak a fővárosi MSZP egyik vezetője azt mondta: folyamatosan egyeztetnek Hagyóval, többek között arra kíváncsiak milyen szerepe volt a politikusnak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Antal Attila és Balogh Zsolt, a BKV két korábbi vezérigazgatója is terhelő vallomást tett Hagyó Miklós korábbi MSZP főpolgármester-helyettesre - közölte szombat este az ATV név nélküli, rendőrséghez közel álló forrásokra hivatkozva.

Az ATV szerint a BKV-s tanácsadói szerződések és végkielégítések miatt indult nyomozás ki fog terjedni a fővárosi vezetők felelősségére is. Hagyó főpolgármester-helyettesként többek között a BKV felügyeletét látta el. Mivel azonban a mentelmi joggal rendelkező képviselők ügyében csak az ügyészég járhat el, így a nyomozást - az ATV szerint - hétfőtől az ügyészség veszi át.

Az ATV névtelen MSZP-s vezetőktől úgy értesült, hogy a párt budapesti vezetése a hétvégén leül Hagyóval tárgyalni. A fővárosi MSZP vezetésének egyik, neve elhallgatást kérő tagja az [origo]-nak azt mondta: Hagyóval a hétvégén folyamatos egyeztetést tart a budapesti vezetőség. Forrásunk szerint többek között arra kíváncsiak, milyen szerepe lehetett Hagyónak az ügyben. Hozzátette: hisznek abban, hogy Hagyó jogilag ártatlan. Forrásunk szerint ők is csak a sajtóból értesültek Antal vallomásáról, részleteket nem tudnak róla.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke az MTI-nek megerősítette vasárnap, hogy délelőtt egyeztetett Hagyóval a BKV-ügy miatt kialakult helyzetről, a megbeszélés részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni. Közölte, hogy hétfő reggelre összehívta párt fővárosi elnökségének rendkívüli ülését.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az ügyről vasárnap általánosságban azt mondta: akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg.

Antal Attila védelmét a Bánáti Ügyvédi Iroda látja el. Bánáti János ügyvéd vasárnap az [origo]-nak azt mondta: személy szerint nem ő képviseli Antalt, és egyelőre sem ő, sem a védelmet ellátó kollégája nem kíván nyilatkozni a sajtónak. Megkerestük az ügyben nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) is, a BRFK szintén nem kívánta kommentálni az ATV értesülését. Mindössze annyit mondtak, a nyomozás során tett vallomások nem nyilvánosak, és nem tudják, honnan vette értesüléseit a televízió.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak vasárnap délelőtt azt mondta: jelen pillanatban az ügyészség nem folytat eljárást a BKV-ügyben. Arra a kérdésre, hogy az ATV értesülése szerint ez már a jövő héten változhat, a szóvivő azt felelte: a jövőre vonatkozóan nem adhat tájékoztatást, minden jövőre vonatkozó információ csak találgatás lenne.

Antal Attilát, a BKV korábbi vezérigazgatóját kedden vették őrizetbe. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy 2007. január 1. és 2008. április 17. között előnytelen szerződéseket kötött és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetését engedélyezte. Pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte, hogy a különösen nagy kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított Antalt harminc napra házi őrizetbe helyezzék. Az ügyészség szóvivője korábban azt közölte, hogy Antal részletes gyanúsítotti vallomást tett, együttműködött a hatóságokkal, de a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Vasárnap az ATV ismét névtelen, rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Hagyón kívül Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának SZDSZ-es elnökére is terhelő vallomást tett Antal és Balogh. A BRFK ezt az értesülést sem kommentálta, közölték, hogy a vallomások részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Az ATV cikke szerint Tóthfalusi 2009 szeptemberében az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának úgy nyilatkozott, hogy nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a BKV igazgatótanácsának. A portál emlékeztetett arra, hogy az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint azonban Tóthfalusi írta alá azt a végkielégítési szerződést, amelynek nyomán Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozott a közlekedési társaságtól. A Kossuth Rádió értesülése szerint a két férfinak üzleti kapcsolata is volt.

"Tóthfalusi írt alá több, nagyértékű BKV-szerződést, és hamarosan ő is gyanúsított lehet" - mondta az ATV-nek a neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás.