Amputálták Erőss Zsolt jobb lábát

Vágólapra másolva!
Térdtől lefelé amputálták szombaton Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát - jelentette be a műtétet elvégző kórház. A Mount Everestet elsőként meghódító magyar múlt szombaton szenvedett súlyos sérülést, amikor két társával elsodorta egy lavina a Magas-Tátrában. A kórház szerint ő választotta az amputációt. Lábprotézisével néhány hét múlva kezdhet járásgyakorlatokat, és lehet, hogy a 8000 méteres csúcsokról sem kell lemondania.
Vágólapra másolva!

Amputálták a lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé - közölte Sárváry András, a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjának szakmai igazgatója vasárnap. A közlemény szerint Erőss Zsolt "az összes lehetséges előnyt és hátrányt megbeszélve" választotta ezt a megoldást.

Az amputáció mellett az szólt, hogy ezzel a beavatkozással Erőss a jövőben is biztosan tudja majd mozgatni a térdét. A beavatkozás ráadásul igen korai komplex rehabilitációt tesz lehetővé - közölte a kórház, amely szerint az amputációt szombaton végezték el a hegymászón.

Erőss Zsolt az a hegymászó, aki a magyarok közül elsőnek mászta meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Két társával múlt szombaton szenvedett lavinabalesetet a Magas-Tátrában, a három hegymászó közül ő sérült meg a legsúlyosabban. (A baleset részleteiről korábbi cikkünkben részletesen is olvashat.)

A férfi többek között lábszár- és bokatörést, a jobb bokáján nyílt törést szenvedett, a lavinabaleset után az elsődleges ellátást még Szlovákiában, a poprádi kórházban kapta. Állapotának stabilizálása után Magyarországra szállították, és a Péterfy kórház baleseti központjában kedden megoperálták.

Sárváry András szerint Erőss bal oldali bokatörése várhatóan szövődménymentesen gyógyul, a jobb oldali nyílt, darabos, alsó harmadi lábszártörése azonban komoly kockázatokat rejtett. A keddi műtét során kiderült, hogy a sérülés súlyossága miatt nem garantálható a teljes gyógyulás, és az esetleges szövődmények, lehetséges fertőzések, csontgyógyulási zavarok miatt nem volt kizárható egy késői amputáció lehetősége sem.

Jelenleg Erőss Zsolt állapota kielégítő, és a tervek szerint bal lábával járógipszben, jobb oldalon pedig ideiglenes protézissel a járásgyakorlatokat egy-két hét múlva elkezdheti. Kollár Lajos, a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetője a műtét után azt mondta: Erőss Zsoltot lelkileg nem kell félteni. Szerinte az amputációról szóló döntés Erőss Zsolt további hegymászó-pályafutásának érdekében is történt. "Jó esély van arra, hogy a 2010-es őszi mászószezonban újabb nyolcezressel gazdagítsa a magyar hegymászást" - mondta.