Színes festék és perforáció védi az új ajánlószelvényeket

Vágólapra másolva!
Speciális festékkel, perforált mezővel és egyéb biztonsági elemmel próbálják megakadályozni a tavaszi választásokon az ajánlószelvények hamisítását - közölte kedden az Országos Választási Iroda. A speciális védelmet a tavalyi csalások miatt vezették be, de egyelőre nem tudni, hogy kit avatnak majd be a biztonsági elemek titkaiba.
Vágólapra másolva!

Az esetleges hamisítások ellen új biztonsági elemeket építettek be az ajánlószelvényekbe a tavaszi parlamenti választásokra - közölte az [origo]-val Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A korábban másolásvédelem nélkül gyártott dokumentumokat idén speciális festékkel nyomják, és a szelvény egy perforált mezőt is tartalmazni fog a másolás megakadályozására.

A bevezetett módosításokra azért van szükség, mert korábban előfordult a szelvények másolása és jogszerűtlen felhasználása - mondta Virág. A biztonsági elemektől azt várják, hogy a nyomdai úton előállított cédulákat ne lehessen fénymásolni: ezért a nyomott szöveget "nem egy és nem is két színből keverjük" - tette hozzá.

Virág Rudolf azt mondta, hogy ezt a két módosítást tartja fontosnak a szelvényeken, Benkő István, az OVI sajtóreferense azonban az [origo]-nak azt is elmondta, hogy a szelvények "egyéb nyomdatechnikailag előállított biztonsági jelet is tartalmaznak". Benkő biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan milyen elemről van szó, később jelezte, hogy ő sem tudja pontosan.

A sajtóreferens az [origo] kérdésére nem tudta megmondani azt sem, hogy pontosan kiket tájékoztatnak majd ennek az egyéb másolás elleni elemnek a részleteiről és hogy ki tudja majd ezáltal ellenőrizni a szelvények valódiságát. "Akinek tudnia kell, az tudni fogja" - fogalmazott Benkő. Az [origo] kérdésére Virág Rudolf, az OVI vezetője nem mondta meg egyértelműen, hogy létezik-e a festék és a perforáció mellett harmadik biztonsági jel a szelvényeken, amelyről a sajtóreferens beszélt.

Az ajánlószelvények hamisítása a tavaly januári ferencvárosi időközi választáson került a figyelem középpontjába, amikor a választókerületi választási bizottság jobbikos delegáltja hamisítással vádolta meg az MDF-et. A delegált szerint az ajánlócédulák egy részén szabad szemmel is látható volt, hogy fénymásolat: az ügyben indított vizsgálat végül megállapította, hogy három párt - az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt - által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis volt.

A Jobbik keddi közleménye szerint a ferencvárosi választások óta többször sürgette a másolásvédelmi elemek bevezetését, és a múlt pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra látogató küldöttjeit is tájékoztatta az aggályairól. Bár 2009-ben pártdelegált talált rá a hamis ajánlószelvényekre, Benkő István nem tudta megmondani, hogy ezeket a delegáltakat tájékoztatják-e majd az új biztonsági elemekről.