Zuschlag apjának is utaltak pénzt a pályázatokból

Vágólapra másolva!
Megalapozatlannak tartja az ellene felhozott vádakat Katus Ferenc egykori MSZP-s megyei önkormányzati képviselő, a Zuschlag-per harmadrendű vádlottja. A bíróságon az előzetesben ülő Katus azt mondta, szándékosan nem okozott kárt, de hiszékenysége és kényelmessége hozzájárulhatott a pályázati pénzekkel való csaláshoz. A negyedrendű vádlott a hétfői tárgyaláson elismerte, hogy pénzt utalt Zuschlag apjának.
Vágólapra másolva!

"A vád minden állítása helytelen" - mondta a Zuschlag-ügy Bács-Kiskun megyei bírósági tárgyalásán Katus Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja, aki szerint a vele szemben felhozott vádak megalapozatlanok. Katus azt mondta, szándékosan nem okozott kárt és arról sem tudott, hogy magatartásával vagy cselekedeteivel hozzájárul bárki megtévesztéséhez. "Inkább engem tévesztettek meg" - tette hozzá. "Ma már nem kétséges számomra, hogy hibáztam és hiszékenységemmel, kényelmességemmel elősegíthettem a történéseket" - fogalmazott.

A 2007 októbere óta előzetes letartóztatásban levő vádlott - aki Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának volt tagja - már korábban jelezte, hogy szeretne hosszabban reagálni a perben elhangzott vallomásokra.

Katust 2007-ben akkor vették őrizetbe, amikor a Zuschlag-ügy gyanúsítottjaként behívták kihallgatásra a kecskeméti főügyészségre, majd közölték vele, hogy az ellene szóló gyanúsítás bűnszervezetben való részvétel kitétellel súlyosbodott. Az ügyészség szerint több fantomegyesületet is ő vezetett és ő vette fel a bankoktól a megszerzett pályázati milliók egy részét.

Katus hétfőn azt vallotta, a pályázatokkal kapcsolatban Lados István másodrendű vádlott alkalomszerűen kereste meg aláírási címpéldány elkészítése, bírósági kivonat vagy pénzátadás miatt, de ebből még nem következtetett arra, hogy bűncselekmény részese. Álláspontja szerint a vádlottak és a tanúk sem tudtak vele kapcsolatban nyilatkozni, ami az ő elszigeteltségét támasztja alá.

Azt állította, hamis számlákról nem tudott és arról sem, hogy a pénzeket a pályázati céloktól eltérően használták volna fel. Hozzátette, tudomása nélkül, hamis meghatalmazásokkal adtak be iratokat a nevében a cégbíróságra, de azt elismerte, hogy csaknem húsz alkalommal járt ő is a cégbíróságon 2003-ban és 2004-ben az egyesületek ügyeit intézni.

Katus tagadta, hogy az egyesületek pályázatokon elnyert pénzeit a Zusclag János által elmondott célokra fordította volna. Szerinte minden esetben átadta a pénzeket Zuschlagnak.

A negyedrendű vádlott elismerte, hogy pénzt utalt Zuschlag apjának

A hétfői tárgyaláson az ügy negyedrendű vádlottja, Ő. András elismerte, hogy részt vállalt egyes, a vádban szereplő egyesületek pályázatainak elkészítésében, valamint az egyesületek számláiról saját bankszámlájára és Zuschlag János édesapja számlájára is utalt pénzt. A fővárosban beadott pályázatok elkészítésében Ő. a vallomása szerint nem vett részt, de nem zárta ki, hogy az ügyintézésben részt vállalt. Azt is tagadta, hogy a nemzetközi pályázatokban részt vett volna. Azt állította, hogy "a felvett pénzekről nem rendelkezett, azokat, egy esetet kivéve, Zuschlag Jánosnak átadta". Ő. korábban azt nyilatkozta: nem volt lehetősége, hogy megtagadja felettese, Zuschlag János utasításait.

Ő. 2002-ben egyetemistaként került az Országgyűlés Hivatalához, ahol az MSZP frakció gyermek-, ifjúsági és sport munkacsoportjánál dolgozott munkatársként. 2002-2004 között Zuschlag mellett dolgozott.

P. László kilencedrendű vádlott is vallomást tett hétfőn a bíróság előtt. A vádlott védője eljárási szabálytalanságokra hivatkozott az ügyészség eljárásával kapcsolatban. Német Zsolt ügyész erre azt felelte: a lefoglalt anyagokról és az azokról letöltött dokumentumokról a vádlottak és védőik másolatot kaptak, azok alapján ellenőrizhető a vádhatóság eljárása.

A hétfői tárgyaláson csatolta az ügyész egy más ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő korábbi kecskeméti ifjúszocialista politikus, Fodor András vallomását, amely terhelő Zuschlagra és a hetedrendű vádlottra nézve. Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság a vallomást vonja be a bizonyítási eljárásba.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.