Az apa irtotta ki családját Tényőn

Vágólapra másolva!
Az apa ölte meg saját gyerekeit és feleségét hétfőn, a Győrtől pár kilométerre fekvő Tényőn. A gyilkosság hirtelen, rohamszerűen történt, a rendőrség szerint nem volt külső résztvevője és a férfi sem tervelte ki előre. Előbb a gyerekeket, majd feleségét ölte meg egy baltával, végül egy motoros fűrésszel öngyilkosságot követett el. Az apa 1,5-2 hónapja pszichiátriai problémákkal küzdött, de orvosa szerint nem voltak súlyos tünetei, állapota nem igényelt különleges intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint az apa ölte meg gyerekeit és feleségét hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn. A rendőrség kedd délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a férfi előbb egy baltával végzett a gyerekekkel, majd megölte a feleségét és ezután egy motoros fűrésszel öngyilkosságot követett el.

A Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn hétfőn két felnőttet és két gyermeket találtak holtan. Az áldozatok egy család tagjai, egy házaspár és két leánygyerek. Az édesanya 36 éves, az édesapa 37 éves, a gyerekek öt- és nyolcévesek voltak.

A rendőrség hétfőn este 7-kor kapott bejelentést a bűncselekményről. A férfi testvére próbálta elérni egész nap a férfit, de mivel nem tudott kapcsolatba lépni vele, átment hozzájuk. Az egyik ablakon át jutott be a házba. Ott vérbefagyva megtalálta a feleség és a két kislány holttestét, majd telefonált a rendőrségnek - közölte a rendőrség kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

A férfi holttestét a garázsban találták meg, mellette egy motoros fűrész hevert, a házban pedig baltákat és késeket találtak. A rendőrség szerint a férfi egy baltával végezte ki a családját, majd felvágta az ereit, mellkastájékon megszúrta magát többször, de életben maradt. Ezután bement a garázsba, ott ülő helyzetben, motoros fűrésszel próbált végezni magával. Először a homlokát, majd végül a torkát vágta el, ez a sérülés okozta a halálát. A rendőrség állítólag az elejétől fogva arra gyanakodott, hogy családi tragédia történt, feltételezésük az volt, hogy a férfi végzett gyerekeivel, feleségével, majd magával. Az eddigi vizsgálatok kizárják, hogy lett volna külső elkövető.

A bűncselekmény feltételezhetően hétfőn reggel 8 és 9 között történt. Reggel 8-kor ugyanis a férfi még beszélt egy ismerősével telefonon és azt mondta, hogy éppen reggelit készít a családjának. A későbbi telefonhívásokra azonban nem reagáltak. A férfi a gyilkosságokat a lakás több pontján hajtotta végre, majd bevitte a holttesteket a gyerekszobába, ahol a gyerekek és feleségének tetdmét is paplanokba takarta. A gyilkosság hirtelen történt és pár perc alatt lezajlott, az igazságügyi szakértő azt mondta, hogy rohamszerű volt a támadás, nem utalt arra semmi, hogy előre kitervelte volna a férfi. A rendőrség szerint az áldozatok és a sérülései is arra utalnak, hogy nem volt külső elkövető, erre utaló nyomot sem találtak. A rendőrség azt állította, a család házának környékén lakók semmit nem észleltek a tragédiából, nem hallottak semmi gyanúsat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szabadfi Árpád rendőrfőkapitány tájékoztatója - a képre kattintva galéria nyílik

A rendőrség szerint a férfi 1,5-2 hónapja pszichiátriai kezelés alatt állt, az utóbbi hónapokban járt pszichiátriai kezelésre. Hipochonder személyiség volt, mély depresszióba esett, tartott a haláltól. A férfi magánorvoshoz járt, a meghallgatott pszichiáter azt mondta, hogy nem volt olyan súlyú az állapota, ami komolyabb intézkedést indokolt volna. Az orvos szerint nem tudott aludni, nyomott volt a hangulata. A rendőrök megerősítették azt az információt, hogy a férfi apja korábban öngyilkos lett.

A környéken mindenki példás családapának ismerte, a gyerekekről kifogástalanul gondoskodtak. A rendőrség szerint a férfi apróbb lelki problémáitól eltekintve nem voltak egyéb előjelei a bűncselekménynek, a családnak nem voltak anyagi problémáik, kifejezetten jólfizető állása volt a nőnek és a férfinek is.

A férj és a feleség is belsőépítész volt, ismerőseik rendezett, normális családnak írták le őket és megdöbbentek a gyilkosság hírén. A gyilkosság a család házában történt, amely az 1600 lelkes falu legszélén, egy erdős részen áll.

Ismerőseik szerint rendezett életet élt a házaspár. Volt tanáruk szerint semmi nem utalt arra, hogy problémáik lennének. Az asszony egy győri cégnél dolgozott, a helyiek szerint nemrég volt balesete (a házaspár ismerőseinek véleményét itt olvashatja el).

A falut megrázta eset, 1959 óta nem volt gyilkosság a településen. A helyszínelőket állítólag borzasztó látvány fogadta az épületben, és kedd délelőtt még a helyiek is csak találgatták a tragédia hátterét (helyszíni riportunkat itt találja).