Pszichológiai vizsgálattal szigorítják a fegyvertartást

Vágólapra másolva!
Új fegyvertartási rendeletet fogadott el a kormány, amely a jövőben például pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a fegyver tartásához szükséges engedély kiadását. A szigorításról egy 23 éves pécsi diák ámokfutása és egy állítólag 22 ember meggyilkolását tervező budapesti férfi esete után döntött a kormány
Vágólapra másolva!

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a kormány szerdai ülése után budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a kabinet módosította a fegyvertartásról szóló kormányrendeletet, az egészségügyi miniszter pedig az orvosi alkalmassági szabályokról szóló miniszteri rendeletet. "A kormány döntése értelmében az igazolt egyesületi tagság mellett az érintetteknek szüksége van az országos sportági szakszövetség által megállapított A, vagy másodosztályú minősítésre" - mondta a miniszter.

Forgács kijelentette, hogy az új szabályok szerint pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és az azt kérőknek, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is. A versenyzőkről szólva azt mondta, hogy engedélyük hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál - az új szabályok értelmében - a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályairól szólva a szakminiszter elmondta: a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a tárolóhely, a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

"Általában is szigorodnak a fegyvertartási szabályok" - közölte Forgács, ugyanis a szigorúbb tárolási feltételek megteremtésérére féléves moratóriumot ír elő a rendelet, e szerint ennek augusztus 31-ig kell megfelelni. Hozzátette, hogy ha a fegyvertartók átmenetileg, hosszabb utazás, vagy más ok miatt nem tudják teljesíteni a fegyvertartási előírásokat, akkor kérhetik azt a szolgáltatást, hogy a rendőrség átmeneti ideig, maximum 180 napig tárolja a fegyvert.

A miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy az új szabályokról egyeztettek az érintett szakmai szervezetekkel; a kabinet az új szabályokkal szeretné megakadályozni, hogy az önvédelmi fegyverek szigorú tartásához képest ne legyen lehetőség arra, hogy a sportcélú fegyvereket "kvázi" önvédelmi fegyverként használják.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.