Luxusautókat is lefoglaltak az eredetvizsgálati szoftverfrissítést végző cégnél

Vágólapra másolva!
Egy Ferrarit és egy Porschét is lefoglaltak az MTV Híradója szerint a pénzügyőrök annál a cégnél, amelynek irodáiban szerdán tartottak házkutatást, és amelynek több vezetőjét is őrizetbe vették. A tavaly év végén milliárdos állami megrendelést elnyerő Eclipse Zrt. ellen a VPOP adócsalás miatt nyomoz - a gyanú szerint fiktív cégeken keresztül próbálta eltüntetni milliárdos nyereségét -, de a cég neve felmerül egy a BRFK-n, az eredetvizsgálati szoftver frissítésének ügyében, hűtlen kezelés miatt indult eljárásban is.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök szerint fiktív cégeken keresztül próbálta eltűntetni közel ötmilliárdos állami megrendelésből származó nyereségét az Eclipse Zrt. - jelentette az MTV híradója. Ez az a cég, amelyik az eredetiségvizsgálati rendszer szoftverfrissítésére vonatkozó 4,96 milliárdos állami megbízást nyerte el tavaly.

A cég fővárosi székhelyén és telephelyein szerdán házkutatásokat tartott a VPOP (erről bővebben itt olvashat), lefoglaltak számos dokumentumot, illetve a Híradó szerint luxusautókat is: egy Ferrarit és egy Porschét. Őrizetbe vették a cég igazgatóját és hat vezető munkatársát is. A csütörtöki Blikk szerint a cég egyik munkatársa tett bejelentést a VPOP Bűnügyi Igazgatóságán.

A VPOP szóvivője szerdán közölte, különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatnak nyomozást, ebben az ügyben tartották a házkutatásokat. A szóvivő szerint hét embert vettek őrizetbe, de hogy pontosan kiket, azt nem mondta. A nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közöltek.

Az [origo] csütörtök reggel kereste a cég ügyvédjét, Fintha-Nagy Ádámot, az irodában azonban azt mondták, a jövő hét elejéig nem lehet elérni. Az Eclipse Zrt.-nél érdeklődésünkre válasz nélkül letették a kagylót.

A cég neve felmerült egy másik ügyben is. A Fővárosi Főügyészség február elején rendelt el nyomozást öt eredetvizsgálattal foglalkozó gazdasági társaság képviselőinek feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Abban az ügyben a BRFK nyomoz.

Az Eclipse tavaly december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és öt éven át üzemelteti - írta a Figyelő.

A lap szerint az új rendszer meglepő gyorsasággal állt fel, és ha nem is teljességében, de január 4-én már működött. A Figyelő szerint ez furcsa egy milliárdos projekt esetében, és másik fucsa körülménynek tartották azt is, hogy a lap újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, amelynek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez a lap szerint egyebek mellett arra utal, hogy a frissítés - amely az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme - nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna. (Erről az ügyről ebben a cikkben olvashat részleteket.)