Két hetük maradt az ajánlócédulát gyűjtő pártoknak

Vágólapra másolva!
Eddig összesen 425 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az országban, a legtöbb - 169 - jelöltje eddig a Jobbiknak van, őt követi az MSZP 157 jelöltje. A pártoknak még két hetük van arra, hogy a választókerületekben összegyűjtsék a szükséges legalább 750 ajánlószelvényt.
Vágólapra másolva!

Még két hetük van a pártoknak arra, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. Eddig az Országos Választási Iroda (OVI) nyilvántartása szerint 14 jelölőszervezet (esetenként két párt együtt) összesen 425 jelöltjét vették nyilvántartásba a választási bizottságok.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az OVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint 481 jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 176 testület ebből 425 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként. A legtöbb jelöltet, 68-at Budapesten vették nyilvántartásba.

A legtöbb - 169 - nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje a Jobbiknak van. Az MSZP-nek 157, a Fidesz-KDNP-nek 53, az MDF-nek 22, a Lehet Más a Politikának (LMP) 4, az MDF-SZDSZ-nek, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP), a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt), a Torgyán-Kisgazda Koalíciónak 2-2, a Civil Mozgalomnak (CM), a Magyarok Egymásért Szövetségnek (MESZ), a Zöld Demokraták- Zöld Baloldal - Zöldek Szövetségének (Zöld Baloldal) és az Összefogás Pártnak 1-1 nyilvántartásba vett egyéni jelöltje van. Az Összefogás Pártnak és az MDF-nek szintén egy közös, nyilvántartásba vett jelöltje van. Emellett 10 független jelölt is megméreti magát a jelenlegi adatok szerint.