MSZP-s szórólapokkal sértették meg a kampánycsendet Budán

Vágólapra másolva!
Kampánycsendsértő volt, hogy ismeretlenek az MSZP szórólapjait helyezték el egy budai társasház kapujánál kampánycsend idején, a vasárnapi választás előtti napon. A választási bizottság ugyanakkor nem tudta megállapítani, hogy ki rakta ki a szórólapokat.
Vágólapra másolva!

Kampánycsendsértés történt a főváros XI. kerületében, amikor április 10-én az MSZP szórólapját elhelyezték egy Bocskai úti ház kapuján - a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) döntéséről Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus, az érintett választókerület megválasztott képviselője számolt be csütörtökön.

Az illetékes helyi testülethez április 11-én érkezett kifogás arról, hogy 2010. április 10-én a Bocskai út 27. számú ház kapujában 10 órakor a kapurácsba tűzve MSZP-s szórólapot találtak, amely 8.20 perckor még nem volt ott. A helyi testület elutasította a panaszt, de a határozat ellen benyújtott fellebbezés után a Fővárosi Választási Bizottság másképp döntött. A testület megállapította, hogy az MSZP szórólapjának elhelyezésével megsértették a kampánycsendet.

A testület szerint az ugyanakkor a csatolt bizonyíték alapján sem állapítható meg, hogy a jogszabálysértést az MSZP, illetve annak aktivistái követték volna el. Ezért a Fővárosi Választási Bizottság nem tudta eltiltani a jogsértő további jogszabálysértéstől.

A törvények szerint a szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos. Így a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választók számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.