Demszky: Brutális dugódíjból lehetne ingyenessé tenni a BKV-t

Vágólapra másolva!
Nincs ingyenebéd Demszky Gábor főpolgármester szerint, aki kijelentette: brutális behajtási díjat kéne beszedni az autósoktól, ha ingyenessé akarnák tenni a tömegközlekedést. Demszky ezzel Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt szombati ötletére reagált, melynek lényege a BKV ingyenessé tétele lenne.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szerint furcsa, hogy az a Horváth Csaba (MSZP) beszél a BKV ingyenességről, aki néhány hónapja kormánybiztosként még az inflációkövető tarifákról írt alá szerződést a fővárossal.

"Ingyenebéd természetesen nincs, mindig ki kell mondani, hogy ki fizet azok helyett, akiknek díjmentes egy szolgáltatás" - mondta Demszky az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában. Arra utalt, hogy Horváth pártja majálisán szombaton azt mondta, 2013-ig díjmentessé tennék a közösségi közlekedést Budapesten.

Demszky Gábor - akit szabadságán ért utol az MTI - közölte, annyiban ért egyet Horváth Csabával, hogy dugódíjra néhány éven belül Budapesten is szükség lesz, és a bevételek egy részét a közösségi közlekedésre kell fordítani. Jelezte: erről már másfél éve koncepciót is elfogadott a főpolgármesteri kabinet.

Brutális behajtási díj kéne

Demszky több külföldi pozitív példa felsorolása után elmondta, hogy olyanról nem tud, ahol a dugódíj bevételéből ingyenessé lehetne tenni a tömegközlekedést. Demszky szerint ehhez ugyanis "olyan brutális behajtási díjra lenne szükség, amely alapvetően kérdőjelezné meg a rendszer működőképességét", továbbá igazságtalan is lenne az autósokkal szemben.

Jelezte ugyanakkor, hogy a behajtási rendszer bevételeiből a közösségi és a kerékpáros közlekedés, valamint a parkolás fejlesztésére érdemes elsősorban fordítani. Közölte, kész koncepciót kíván letenni a következő városvezetés asztalára, hogy szabadon eldönthessék, bevezetik-e a dugódíjat. "Kár lenne egy előrehozott főpolgármesteri kampány kedvéért komolytalanná tenni ezt a nagyon is fontos kezdeményezést" - jegyezte meg.

Marhaság és csődközeli helyzet

Horváth csaba szombaton azt mondta: a díjmentes közösségi közlekedést azok vehetnék igénybe, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. A szocialista politikus szerint a díjmentesség bevezetését egyebek mellett a parkolási díjbevételekből, valamint környezetvédelmi zöldzónák használatából lehetne finanszírozni.

Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi Fidesz-frakció sajtófőnöke erre úgy reagált: ilyen "marhaságot" utoljára Horn Gyula miniszterelnök mondott, amikor a nyugdíjasoknak ingyen repülőjegyet ígért.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a tömegközlekedés csődjét okozná a javaslat. Az egyesület szerint a BKV ingyenessé tételével összesen 68 milliárd forint esne ki, ez a közlekedési társaság 130 milliárd forintos költségvetésének több mint a fele. Ez pedig a BKV azonnali csődjét, a budapesti tömegközlekedés összeomlását jelentené.