Egy vádlott ítéletét súlyosbították az SZDSZ-es csalás ügyében

Vágólapra másolva!
Egy esetben súlyosbította, egy esetben pedig enyhítette az SZDSZ 2007-es elnökválasztásán történt csalás ügyében hozott elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. A vádlottak a távol lévő küldöttek helyett szavaztak azon az elnökválasztáson, amelyen Kóka Jánost választották a párt elnökévé.
Vágólapra másolva!

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság szerdán egy esetben súlyosbította, egy esetben pedig enyhítette az SZDSZ 2007-es elnökválasztásán történt csalás ügyében hozott elsőfokú ítéletet.

Az elsőfokú eljárásban felmentett Fürjes Juditot bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás miatt szerdán egy év próbára bocsátották. A vádlott és védője a másodfokú ítélet ellen fellebbezett. A bíróság kimondta, hogy a korábban magánokirat-hamisítás miatt két év próbára bocsátott Lisztes Emőke büntetését enyhítették, a korábbi két év helyett csak egy év próbára bocsátják. T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ korábbi borsodi elnöke és a másik öt vádlott esetében helybenhagyták a korábbi büntetést.

Tavaly decemberben a Budai Központi Kerületi Bíróság hozott ítéletet az ügyben: a 2007-es szabad demokrata elnökválasztáson leadott hamis szavazatok miatt hét vádlottat ítéltek el első fokon, akkor Fürjes Juditot felmentették. A bűnösségét végig tagadó T. Asztalos Ildikót, mint elsőrendű vádlottat, akkor bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátották.

A bíróság szerint a vádlottak egy része az elnökválasztáson a távol lévő küldöttek helyett írt alá és szavazott, más vádlottak - köztük a megyei elnök - pedig ebben bűnsegédként közreműködtek.

Az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén Kóka Jánost választották a párt elnökévé. Kókára 380-an, Fodor Gáborra 367-en voksoltak. A fél nappal korábbi voksoláson mind a két jelölt egyaránt 377 szavazatot kapott.