Egymilliárd forint értékű heroinszállítmányt foglaltak le a rendőrök

Vágólapra másolva!
Tizenöt kilogramm igen tiszta, a feketepiacon 800 millió és egymilliárd forint közötti áron értékesíthető heroinszállítmányt foglalt le a fővárosi rendőrség kedden a Vasad melletti tanyavilágban. Szerdán két férfit fogtak el, akik Hollandiában vásárolt kokainnal akartak belépni a drogpiacra.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kedden a Vasad melletti tanyavilágban elfogott két török férfit, akik a rendőrök láttán kivettek a kocsijukból két nagy, összesen 30 téglányi heroint tartalmazó táskát, hogy azokat ne az autójukban találják meg - jelentette be Ródler Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni szolgálatnak vezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A két török férfi feltehetően egy kamionparkolóban vette át a kábítószert, ami "annyira frissen érkezett", hogy a csomagokon május 9-ei újságokat találtak a rendőrök.

A két táskában a rendőrök 15 kilogramm súlyú heroint találtak, amely feltehetően nagyon nagy tisztaságú, jelenleg szakértő vizsgálja. A törökök "nagykereskedelmi áron" 80 millió forintért szerezhették be a kábítószert, amelyet legalább a duplájára-háromszorosára lehetett volna "hígítani". A rendőrség számításai szerint tízszeres haszonnal, 800 millió és egymilliárd forint között értékesíthették volna a terjesztők a drogot. Ródler Norbert közlése szerint ritka, hogy a fővárosban, illetve Budapest közelében ekkora szállítmányt fogjanak el, mivel ezek általában "elakadnak" a határon.

Az őrnagy elmondta, hogy többéves munka eredménye volt a felderítés, az elfogott két török férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: egyikük 59 éves, többdiplomás, hosszú ideje Magyarországon él és közokirat-hamisítás miatt már eljárás indult vele szemben, társát pedig embercsempészet miatt keresték. A maximális büntetésük 15 év vagy életfogytig tartó szabadságvesztés lehet. A rendőrség vizsgálja, hogy kiknek adhatta volna tovább a kábítószert a két elfogott férfi. Az őrnagy utalt arra: a heroin nagybani értékesítésével Magyarországon törökök, illetve a volt Jugoszlávia egyes állampolgárai foglalkoznak.

Szerdán kokainnal fogtak el egy 31 és egy 39 éves férfit Budapest határban. A két férfi Hollandiában 50 gramm, nagy tisztaságú kokaint vett, ezeket akarták Magyarországon értékesíteni, négyszeres-ötszörös haszonnal.

Az őrnagy hangsúlyozta: amíg a heroinfogyasztók számában stagnálás, illetve gyenge csökkenés tapasztalható, addig a kokainfogyasztók száma folyamatosan nő, a szerdai elfogás is azt jelzi, hogy egyre többen akarnak belépni a terjesztői körbe. .