Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem lép a házbizottság Vona mellénye miatt

Vágólapra másolva!
Megtárgyalta a házbizottság, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök gárdista egyenruhához hasonlító mellényben jelent meg a parlament alakuló ülésén, de semmilyen formában nem reagál erre a testület. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint ez nem a parlament dolga. A Fidesz kezdeményezte, hogy jövő héten három napon is ülésezzen a parlament, és a kormányalakításhoz szükséges indítványokat tárgyalja.
Vágólapra másolva!

A házbizottság tárgyalta Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető javaslatára Vona Gábor Jobbik-elnök gárdamellény-viseletét, de nem fogadott el politikai nyilatkozatot ebben az ügyben - mondta a házbizottság ülése után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, a szabálysértési eljárás befejezéséig nincs mit kezdenie ezzel az üggyel az országgyűlésnek.

Bajnai Gordon miniszterelnök jelentette be parlamenti búcsúbeszédében, hogy felkéri az igazságügyi és rendészeti minisztert, jelentse fel Vona Gábort, amiért a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselte, abban tett képviselői esküt is.

A Fidesz azt kezdeményezte a házbizottság péntek esti ülésén, hogy jövő héten hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezzen az Országgyűlés - mondta Lázár. Azt is javasolták, hogy hétfőn kezdje meg a parlament azoknak az indítványoknak a megtárgyalását, amelyek a kormányalakításhoz szükségesek. Ilyen az alkotmány módosítása is a miniszterelnök-helyettesi intézmény bevezetésével, illetve a kisebb parlamenttel kapcsolatos változtatás is.

Lázár hozzátette, reményeik szerint az Orbán Viktor által előterjesztett politikai nyilatkozat tárgyalását is megkezdi az Országgyűlés hétfőn. Csütörtökön ugyanis már szeretnének az előterjesztett javaslatok egy jelentős részéről szavazást kezdeményezni. Mivel azt szeretnék, hogy a kormány május végén esküt tehessen, indítványozni fogják, hogy május 25-26-27-28-án is dolgozzon a parlament.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn már ülésezni fog, és reméli, hogy hétfőn, kedden és szerdán a többi bizottság is megkezdi a munkáját.

Schmitt Pál házelnök a hétfői alakuló ülésen hívta össze péntek este fél nyolcra a házbizottság ülését a parlament jövő heti ülésének előkészítése érdekében. Az ülésen ezt Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető is kezdeményezte amiatt, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője gárdamellényben tette le képviselői esküjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről