A vallásra is rákérdeznek a népszámláláson 2011-ben

Vágólapra másolva!
Az egészségi állapottal, a fogyatékossággal, a vallással, anyanyelvvel és nemzetiséggel kapcsolatos adatokra is rákérdeznek a 2011-ben esedékes népszámláláson, miután elfogadta a parlament az erről szóló törvény módosítását kedden. A népszámlálásról szóló törvényt korábban visszadobta a köztársasági elnök, ennek ellenére megszavazta a parlament decemberben. Három kormánypárti képviselő azonban végül visszavette a Sólyom által hiányolt vallási és egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament a 2011. évi népszámlálásról szóló törvény módosítását kedden. Kereszténydemokrata és fideszes képviselők nyújtották be a javaslatot, amelyben benne van, hogy jövőre az egészségi állapottal, a fogyatékossággal, a vallással, anyanyelvvel és nemzetiséggel kapcsolatos adatokra is rákérdeznek, de ezeket nem kötelező megadni.

Az országgyűlés tavaly december elején fogadta el a módosított népszámlálási törvényt. Az eredeti jogszabályt Sólyom László államfő nem írta alá, még októberben visszaküldte a parlamentnek, mert kifogásolta többek között azt, hogy a kérdőíveken nem szerepeltek volna a vallásra és az egészségi állapotra vonatkozó kérdések. Márpedig Sólyom szerint valamennyi ilyen adat fontos jellemzője a társadalomnak, és a 2001-es népszámláláskor még rákérdeztek ezekre.

A tavaly decemberben elfogadott törvényből is kimaradtak a vallásra és az egészségi állapotra vonatkozó kérdések, a köztársasági elnök kifogásai ellenére. Ebben a jogszabályban az szerepelt: a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy 2010. szeptember 30-ig kidolgozzon egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére.

Az új parlament megalakulása után, májusban új módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez a fideszes Balog Zoltán, illetve a KDNP-s Semjén Zsolt és Szászfalvi László. Ebben az szerepel, hogy a jövő évi népszámláláskor rákérdeznek majd a nem, a születési idő, a lakóhely, a családi állapot, az iskolai végzettség, a megélhetési forrás, a foglalkozás, a munkahely, az állampolgárság mellett az egészségi állapotra, a vallásra, az esetleges fogyatékosságra, a nemzetiségre, az anyanyelvre és a nyelvismeretre is. A lakáshasználat jogcímével, üdülőtulajdonnal, közlekedéssel, utazással kapcsolatos adatokat is összeírják.

A törvénymódosításban szerepel, hogy az adatszolgáltatás kötelező, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, vallásra, anyanyelvre és nemzetiségre vonatkozó kérdés esetében. A javaslatot kedden 311 igen és 37 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz most elfogadott módosító javaslatáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.