Orbánnál van a csontváz-jelentés egyetlen példánya

Vágólapra másolva!
Harminc oldalas, egyetlen példányát pedig Orbán Viktor kormányfő kapta meg - mondta a HVG-nek adott interjúban Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár arról a tényfeltáró jelentésről, amelynek elkészültéig a Fidesz nem akart konkrétumot elárulni a terveiről. A június elejére elkészült jelentést eddig nem hozták nyilvánosságra, Varga szerint erről csak Orbán dönthet.
Vágólapra másolva!

"Nem ellenezném, hogy nyilvánosságra hozzuk, mert semmi olyan nincs benne, amit nem mondtam el szóban" - mondta a HVG-nek Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár az általa készített gazdasági tényfeltáró bizottsági jelentésről.

A Fidesz még a választási kampány alatt jelentette be, hogy Varga vezetésével létrehoznak egy gazdasági tényfeltáró bizottságot. A Fidesz szerint erre azért volt szükség, mert az előző, az MSZP és az SZDSZ által támogatott kormányok több esetben nem árulták el a valódi gazdasági adatokat. A párt a választási kampányban többször arra hivatkozva nem nyilatkozott konkrét terveikről, hogy előbb meg akarják várni a bizottság jelentését.

A tényfeltáró bizottság első részjelentése június elején készült el - ezt azok után jelenetették be, hogy Kósa Lajos ügyvezető alelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nyilatkozatainak hatására zuhanni kezdett a forint árfolyama. Varga akkor a dokumentumról annyit mondott, hogy a jelentés szerint az előző kormány sokkal rosszabb helyzetet hagyott maga után, mint amit kommunikált.

Varga azt mondta: nem igazak az előző kormánynak a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatai. A bizottság szerint nagyságrenddel térnek el a valóságtól a tb-alapokra, az önkormányzatokra vonatkozó adatok is. Varga a HVG-nek adott interjúban a bizottság legsúlyosabb megállapításai közül a Malév 50 milliárd forintos viszont garanciáját, a Külügyminisztérium 7 milliárd forintos nemzetközi tagdíjtartozásait és a MÁV 290 milliárd forintos adóságát emelte ki.

A kormány a jelentés megállapításaira hivatkozva jelentette be júniusban a 29 pontos gazdasági akciótervet. Orbán Viktor kormányfő szerint az akciótervre azért volt szükség, hogy tartani tudják az előző kormány által meghatározott 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Ez fordulatot jelentett a Fidesz kommunikációjában, a párt ugyanis korábban arról beszélt, hogy akár 6-7 százalék is lehet az idei hiány.

A tényfeltáró bizottság jelentését azóta sem hozta nyilvánosságra a Fidesz. Varga erről a HVG-nek azt mondta: a 30 oldalas dokumentum egy példányát átadta Orbánnak. Varga szerint a kormányfő döntése, hogy azt mikor hozza nyilvánosságra. Korábban a Fidesz több vezető politikusa is azt mondta az [origo]-nak, hogy a jelentést nem látták, azt kizárólag Orbán kapta meg. A fideszes politikusok hozzátették: amikor a jelentés tartalmát ismertették a frakció előtt, nem tudtak meg többet, mint ami korábban a sajtóban is megjelent.