Pert vesztett Dávid Ibolya az adatgyűjtési ügyben

Vágólapra másolva!
A kedden kihirdetett elsőfokú ítélet szerint valótlanul állította Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke, hogy Tombor András, Orbán Viktor egykori főtanácsadója utasítást adott rá nézve terhelő adatok gyűjtésére. Dávidot nyilvános elégtételre kötelezte a bíróság, az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Valótlanul állította Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke két éve Tombor Andrásról, hogy a párt 2008-as tisztújításával kapcsolatban rá, illetve pártjára nézve terhelő adatok - akár titkosszolgálati eszközökkel történő - gyűjtésére adott utasítást az UD Zrt. nevű biztonsági cégnek - mondta ki nem jogerősen a Fővárosi Bíróság kedden.

Az elsőfokú bíróság szerint Dávid Ibolyának nem sikerült bizonyítania a személyiségi jogi perben, hogy Tombor ilyen megbízást adott volna a biztonsági cégnek, ezért a korábbi MDF-es politikusnak az MTV A szólás szabadsága című műsorában kell nyilvános elégtételt adnia Orbán Viktor egykori miniszterelnöki főtanácsadójának.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíróság azt mondta: nem kívánják minősíteni az ügyben megnyilvánuló politikai kultúra színvonalát, azt, hogy ki, milyen eszközöket alkalmazott a hatalom megragadásáért, illetve megtartásáért.

Az adatgyűjtési ügy 2008 őszén került nyilvánosságra: Laborc Sándor kezdeményezésére házkutatást tartottak az UD Zrt.-nél, majd Szilvásy György akkori titokminiszterként bejelentette, hogy egy polipként működő árnyék-titkosszolgálatot sikerült leleplezni, amely többek között a kormányzati gerinchálózat elleni támadásra készült. A bejelentéssel nyilvánosságra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek, amelyeken fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - beszéltek a biztonsági cég vezetőivel.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig egy másik, UD Zrt.-hez köthető hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely szerinte azt bizonyította, hogy politikai ellenfele, Almássy Kornél a pártra és rá nézve terhelő adatok gyűjtésével bízta meg a céget.

Tavasszal viszont az ügyészség végül Szilvásy Györgyöt gyanúsította meg hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaéléssel, amiért szerintük jogtalanul sokszorosította és adta tovább a lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket az adatgyűjtési ügyben. Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly ellen szintén eljárás indult, ezzel párhuzamosan az ügyben érintettek több személyiségi jogi pert is kezdeményeztek.