Budaházy: Csak az újságban olvastam a Magyarok Nyilairól

Vágólapra másolva!
Semmi köze a politikusok elleni támadásokhoz, illetve a Magyarok Nyilai nevű szervezethez - állította a Magyar Nemzetnek adott interjújában Budaházy György. A terrorizmussal gyanúsított, jelenleg is előzetesben ülő férfi szerint az elmúlt években több koncepciós eljárás is folyt ellene. A börtönben sokat olvas, hogy bepótolja az olvasmányokat, amelyekre eddig nem volt ideje.
Vágólapra másolva!

A Magyarok Nyilairól csak a sajtóban hallott Budaházy György, aki állítja, hogy semmi köze a gyanú szerint politikusok elleni támadásokat végrehajtó szervezethez - erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Budaházy, akit terrorcselekményekkel, robbanószerrel visszaéléssel, illetve azzal gyanúsítanak, hogy ő volt a politikusok elleni támadások felbujtója. Hozzátette, a Hunnia Mozgalomnak - amelyet Toroczkai Lászlóval együtt találtak ki - semmi köze a Magyarok Nyilaihoz, csak az ügyészség próbálja a két szervezetet összemosni.

A tavaly nyár óta előzetes letartóztatásban lévő férfi szerint ugyanakkor a Magyarok Nyilainak tulajdonított támadások nem tekinthetők terrorcselekményeknek. Szerinte inkább elkeseredett tiltakozás az, ha valaki Molotov-koktélt dob például Kóka János (korábbi SZDSZ elnök és gazdasági miniszter) villájára, "régen partizánnak, szabadságharcosnak hívták, aki ilyet tett". Ugyanakkor Budaházy azt állította, sem a Kóka villája elleni támadáshoz, sem Szilvásy György korábbi titokminiszter nyaralójának a megrongálásához nincs köze.

Az előzetesben lévő férfi szerint koncepciós eljárás folyik ellene, mert "sokaknak beleköpött a levesébe". Mint mondta, a médiánál is korábban hívta fel szórólapokon a figyelmet a sukorói ügyre, és közvetett tanúságot vállalt a többmilliárdot Baumag-ügyben is.

Budaházy szerint az első, ellene folytatott koncepciós eljárás az volt, mikor 2002-ben az Erzsébet hídi blokád miatt közmunkára ítélték. Álítja, nem követett el bűncselekményt azzal sem, hogy 2006-ban több írásában a főváros körülzárására és harcra buzdított, mint mondta, csak Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt tiltakozott. Elismerte ugyanakkor, hogy a Szabadság téri szovjet emlékművet valóban megrongálták, de szerinte inkább azokat kellene elővenni, akik a "szörnyemlékművet" odaépítették.

"Nem bujkáltam. Az tény, hogy a rendőrök nem találtak otthon" - mondta Budaházy arról az időszakról, mikor a 2006-os őszi tüntetéssorozat miatt a rendőrség körözte. Ezt azzal indokolta, hogy a rendőri brutalitás miatt óvatosnak kellett lennie. Szerinte viszont ezért mondták ki róla, hogy szökésre hajlamos, így tavaly nyár óta előzetesben tartják. Hozzátette, semmit nem bánt meg az elmúlt évekbeli cselekedetiből, esetleg azt lehet a szemére vetni, hogy "álmokat kergetett".

Budaházy az interjúban arról is beszélt, hogyan telnek napjai a börtönben: sokat olvas, bepótolva az olvasmányokat, amelyekre a "három gyerek és a sok munka" miatt eddig nem volt ideje. Mivel kaphatott egy laptopot, a nyomozás több ezer oldalnyi dokumentum-anyagát is tanulmányozza, és a váci börtönben már azt is megengedik neki, hogy sétáljon, és más elítéltekkel beszélgessen.

A még 2009. június 17-én elfogott Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt ezért terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy ezeket a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.