Manipulációról beszél a kopogtató-botrány LMP-s főszereplője

Vágólapra másolva!
Az LMP feketemunka gyanújával vizsgálódik, a Jobbik választási csalásért tett feljelentést a pénteken nyilvánosságra került hangfelvétel miatt, melyen egy férfi arról beszél, hogy 150 forintot fizetne kitöltetlen kopogtatócédulák darabjáért. A felvételen beszélő férfi LMP-snek vallja magát, de továbbra is névtelenségbe burkolózik, és azt állítja, hogy vágott, manipulált felvétellel próbálják lejáratni őt és pártját. A kérdésre, hogy miért akart más nevében gyűjtött kopogtatócédulát elfogadni, azt mondta, "erre nem koncentrált rá".
Vágólapra másolva!

Szerkesztett és manipulált anyagnak nevezte a kopogtatócédula-vásárlási próbálkozásról közzétett hangfelvételt az a magát LMP-snek valló férfi, aki állítása szerint a felvételen szerepel. A férfi, aki a felvételen 150 forintot ajánl kitöltetlen ajánlószelvényekért, az [origo]-nak szombaton sem volt hajlandó elárulni a nevét és pártbéli tisztségét, de közölte: a hangfelvétel lejárató céllal készült, megvágták, és "a fele sem igaz annak, ami benne van".

A Kuruc.info radikális hírportál pénteken számolt be az interneten közzétett felvételről, amelyen egy férfi alkalmi állásról érdeklődik egy másiknál. A beszélgetésből kiderül, hogy a munkaadó 600 forintos órabérért keres kopogtatócédulát gyűjtő aktivistákat. Elhangzik, hogy az érdeklődő félti munkanélküli segélyét, ezért szeretne feketén dolgozni, mire a munkaadó közli, hogy "persze, rugalmas vagyok". Az érdeklődő a felvételen felajánl 28 már összegyűjtött, kitöltetlen cédulát is, mire a felvétel tanúsága szerint a másik férfi azt mondja, hogy darabját 150 forintért venné meg (a felvételről korábbi cikkünkben, itt olvashat bővebben).

A Kuruc.info képet is közzétett az "iratok begyűjtésére" szóló alkalmi munka hirdetéséről. A hirdetésen szereplő telefonszám tulajdonosa az [origo]-nak elismerte, hogy ő adta fel a hirdetést, és hogy a hangfelvétel valóban ezzel a hirdetéssel kapcsolatban készült, körülbelül egy hete. A férfi azt állította, hogy az LMP tagja, és a pártnak akart ajánlószelvényt gyűjtetni.

"Nem koncentráltam rá"

A név nélkül nyilatkozó férfi szerint kreált ügyről van szó, amit valakik szándékosan az LMP lejáratására csináltak. Az [origo]-nak azt állította, hogy a telefonbeszélgetés során "más is elhangzott", ami más értelmet adna a szavainak: a hangfelvételből azonban kivágták, amikor elmagyarázta, pontosan mi után fizetne a jelentkezőnek. Szerinte elmondta, hogy 600 forintos órabért fizet bizonyos teljesítmény után, egy óra alatt legalább 4 ajánlószelvényt kell összegyűjteni, és így jött ki a felvételen szereplő 150 Ft/ szelvényes ár.

A férfi azt mondta, nem volt gyanús neki, hogy a jelentkező kitöltetlen szelvényeket ajánl, amelyeket eredeti tulajdonosaik nem is az LMP-nek, hanem - a felvétel szerint - a mezőszilasi MSZP-s polgármesternek szántak. "Gyanúsnak nem volt gyanús, csak szokatlan, de nem akartam belemenni, ha már megvolt" - mondta. Szerinte nem lett volna reális visszautasítani a kitöltetlen cédulákat, hiszen ha alkalmazta volna a férfit, akkor úgysem tudta volna ellenőrizni, hogy melyik cédulát szerezte kitöltve, melyiket kitöltetlenül. "Erre a kérdésre nem koncentráltam rá" - közölte.

A férfi arról is beszélt, hogy hiába sugallja a felvétel az ellenkezőjét, ő nem akart fekete munkát ajánlani a jelentkezőnek. Amikor az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, "rugalmas vagyok", csupán arra gondolt, hogy tudomása szerint nem veszik el a munkanélküli segélyt az alkalmi munkavállalóktól, ezért a jelentkezőnek nem okoz majd problémát a bejelentett munka. Végül azonban állítása szerint egyetlen aktivistát sem bérelt föl: "több jelentkezett, ezeket elmondtam nekik, azt mondták, hívnak majd, de végül nem történt semmi" - mondta az [origo]-nak.

"Semmiképpen nem elfogadható"

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke szombaton egy budapesti sajtótájékoztatón részben védelmébe vette a hangfelvételt, amelyen szerinte nem az hangzik el, hogy a párt pénzt kínál az ajánlószelvényekért, hanem hogy fizetett aktivistákat keres, ahogy azt tette az országgyűlési választásokon is. Karácsony szerint a pártot többször megkeresték, hogy eladnának nekik ajánlószelvényeket, de azokért több ezer forintot kértek volna.

A kampányfőnök szerint a valódi problémát az jelenti, hogy a beszélgetés során elhangzott "egy félmondat, ami nyitva hagyta a kaput arra, hogy ez valami fekete, nem számlás vagy megbízási szerződéses kifizetés lenne. Ez semmiképpen nem lenne elfogadható" - mondta, hozzátéve, hogy az ügyet kivizsgálják.

A sajtótájékoztatón az MTI szerint elhangzott, hogy a felvételen szereplő férfi az LMP Fejér megyei szervezője volt, ezt azonban a férfi az [origo]-nak nem akarta megerősíteni. "Az LMP-sajtó majd elmondja, hogy ki vagyok és mi a tisztségem, hagy úgy látja jónak" - mondta a férfi. Az [origo] próbálta elérni a párt sajtóosztályát, de nem vették fel a telefont.

A Jobbik feljelentést tett

A Jobbik közben bejelentette, hogy a rendőrséghez fordul a hangfelvétel miatt. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szombaton, közölte: pártja a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt tesz feljelentést, ismeretlen tettes ellen. A párt szeretné, ha kiderülne hogy "az LMP egyik önkormányzati képviselőjelöltje valóban ajánlott-e pénzt az ajánlószelvényekért".

Az LMP sajtóosztálya pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy már elindították az etikai vizsgálatot az általuk megnevezni nem kívánt személy ellen, így a lehető leghamarabb megszülethet a "megfelelő intézkedés". Az állítása szerint a felvételen szereplő férfi ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, nem indult ellene etikai vizsgálat, és korábban cáfolta azt is, hogy képviselőjelölt lenne.