A Magyar Gárdától óvja a turistákat az amerikai külügy

Vágólapra másolva!
Magyarország biztonságos hely, de kerülni érdemes a tüntetéseket, politikai gyűléseket és a Magyar Gárda rendezvényeit, mert tömegoszlatásba keveredhet a turista - tanácsolja az amerikai külügyminisztérium. Az utazóknak szánt tanácsok közt szerepel az is, hogy vigyázzon, akivel egy fiatal nő meg akarja hívatni magát egy italra.
Vágólapra másolva!

Az erőszakba torkolló tüntetéseket, illetve kifejezetten a Magyar Gárdát említi biztonsági kockázatként amerikai külügyminisztérium konzuli szolgálata által üzemeltetett, turistáknak szóló honlap. A konzuli szolgálat azt ajánlja az amerikaiaknak, kerüljék a tüntetéseket és a politikai gyűléseket, mert az utóbbi években több, békésnek indult demonstráció is erőszakba torkollt, a hatóságok pedig rohamrendőröket és vízágyúkat is bevetettek.

Az oldalon külön, nevesítve felhívják a figyelmet a "magát Magyar Gárdának nevező csoportra", amely "az elmúlt években radikális nacionalista, illetve zsidó- cigány- és homoszexuális ellenes kijelentéseivel szerzett magának népszerűséget". "Bár a csoport nem kifejezetten Amerika ellenes, kerülni érdemes a nyilvános demonstrációit és a konfliktust a tagjaival" - ajánlják az utazóknak. A budapesti amerikai nagykövetség saját oldalán a figyelmeztetések közt rendszeresen feltünteti, ha a Gárda demonstrációra készül.

Az amerikai konzuli szolgálat szerint Magyarország általában biztonságos, de nem árt az óvatosság, főleg a pályaudvarokon és a turisták által látogatott, zsúfolt helyeken, ahol zsebtolvajok lehetnek. Felhívják az utazók figyelmét még az úgynevezett trükkös lopásokra, amikor műszaki problémát színlelve csalják el az autósokat a járművüktől, hogy hozzájussanak az értékeikhez.

"Egy másik gyakori átverés" az amerikai külügyminisztérium szerint, hogy fiatal nők bárokban meghívatják magukat egy-egy italra, végül pedig több száz dollárra rúg a számla. Ennek elkerülésére azt ajánlják a turistáknak, hogy kerüljék el azokat a bárokat, amelyeket taxisofőrök, vagy az utcán álló emberek ajánlanak. A budapesti nagykövetségnek listája is van a turistákat átverő vendéglátóhelyekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!