Kirostálná a tízezer tag alatti egyházakat a kormány

Vágólapra másolva!
Úgy módosítanák az egyházakról szóló törvényt, hogy megakadályozzák a nem hiteles hitéletet folytató, csak az adóforintok megszerzését célzó egyházak alapítását. Erről Szászfalvi László egyházakért is felelős államtitkár beszélt az MTV Ma reggel című műsorában. Csak a történelmi vagy a legalább 10 ezer tagot számláló egyházakat jegyeznék be.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a kormány az egyházakról szóló 1990. évi 4. törvényt, hogy elejét vegyék annak, hogy különböző nem hiteles hitéleti tevékenységet folytató szervezetek adóforintokat pumpáljanak ki a rendszerből a szabad vallásgyakorlás címén. Erről Szászfalvi László egyházakért is felelős államtitkár beszélt az MTV Ma reggel című műsorában.

Az államtitkár szerint az ilyen szervezeteket át kell tenni az adótörvények hatálya alá. Példaként említette, hogy az egyszázalékos támogatásra pályázó egyházak között állatmenhelyet működtető egyházat is találtak. Szászfalvi szerint már korábban is szerették volna megtenni ezt a módosítást, de a kérdéses törvény módosításához kétharmados támogatottság kell, és ezt előzőleg nem sikerült megoldani a parlamentben.

Elképzeléseik szerint minden egyháznak meg kellene újítania a regisztrációját, és csak a tízezer főnél több hívővel rendelkező egyházakat ismernék el, és megerősítette, elfordulhat, hogy egy korábban bejegyzett egyháztól megvonhatják az állami támogatás jogát. A műsorvezető kérdésére, hogy a kis taglétszámú, de kétségtelenül történelmi egyházakkal mi lenne, azt mondta, az egyház történelmi voltát is figyelembe vennék a törvényben.

A terveik között szerepel az is, hogy csak egy testületnél, a Fővárosi Bíróságnál lehetne egyházakat bejegyeztetni, a bíróság munkáját pedig szakmai stábbal segítenék. Az új törvényt a jövő év közepére fogadhatnák el - mondta az államtitkár.