Jogsértő a tinik elzárása az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Alkotmányos alapjogokat sért az állampolgári jogok biztosa szerint, hogy az új szabálysértési törvény alapján 18 év alatti gyerekeket őrizetbe lehet venni, illetve elzárással lehet büntetni. Szabó Máté ombudsman ezért azt javasolja Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy vizsgálják felül a pár hónapja módosított szabálysértési törvényt.
Vágólapra másolva!

Több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, meghatározza a fiatalkorú elzárásának lehetséges időtartamát, sőt azt is megengedi, hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák - állapította meg Szabó Máté ombudsman, aki vasárnap tette közzé állásfoglalását az augusztusban hatályba lépett új szabálysértési törvény fiatalkorúakat érintő rendelkezéseiről.

"A fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége (...) aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát" - közölte az országgyűlési biztos, aki felidézte azt az esetet, amikor három gimnazista lány fogadásból megpróbált ellopni néhány bizsut egy budapesti boltból. A rendőrök az új szabálysértési törvény alapján előállították a tizenöt éves lányokat, és másfél napig fogva tartották őket. Az országgyűlési biztos a belügyminiszterhez fordult az ügy miatt, Pintér Sándor pedig válaszában arról tájékoztatta: a szabálysértési törvény módosításával megszüntették a büntetés különbözőségét a tulajdon elleni szabálysértést elkövető fiatalkorúak és felnőttek között.

A közlemény szerint Szabó Máté nem vitatta, hogy a szabálysértési törvényt felül kell vizsgálni, azonban szerinte gyermekvédelmi szempontból minden tizennyolc év alatti fiatalt gyermeknek kell tekinteni, így a szabálysértési esetekben is a gyermekvédelmi rendszernek kell lépnie. "A néhány napos elzárás pedig nem hogy javító, ellenkezőleg, káros hatású lehet: pszichés megterhelést eredményezhet, a fiatal még dacosabb, durvább lehet a társadalommal, a társadalom elvárásaival szemben és valószínűbb, hogy újabb jogsértést követ el, mintha nem sújtották volna elzárással" - olvasható az ombudsman véleménye.

Szabó szerint több alkotmánybírósági határozat, és kötelező erejű nemzetközi egyezmény előírása sem érvényesül az új szabálysértési rendelkezésekben. A konkrét ügyben is kiderült, hogy mindhárom fiatalkorú rendezett családban él, kimagasló tanulmányi eredményű, a szabálysértés elkövetését beismerte, tettét megbánta, a kár megtérült, de az intézkedés ezekre a körülményekre nem volt tekintettel - közölte az ombudsman. Így "a lányok kihallgatása, megbilincselése, fogdába kísérése, az ott töltött két hideg éjszaka, negatív pszichés hatást is gyakorolt a három fiatalkorúra, egyiküket kórházba is kellett szállítani".

A biztos ezek alapján megállapította, hogy sérült a gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez való alapjoga, a jogállamiság elve és a jogbiztonság, valamint a személyi szabadsághoz való jog is.

Ezért Szabó javasolta a belügyminiszternek, hogy fontolja meg a szabálysértésekről szóló törvény olyan módosítását, amely - figyelemmel a büntetőjogban is alkalmazott korhatárra - minden 18 év alatti fiatalt gyermeknek tekint. A biztos azt is javasolja, hogy szüntessék meg annak a lehetőségét, hogy 18 év alatti fiatalokat szabálysértési őrizetbe vegyenek és elzárással büntessenek.