Módosult a társasházi törvény, szorulnak a tartozó lakók

Vágólapra másolva!
A parlament elfogadta a társasházi törvény módosítását, amelynek értelmében az eddiginél rövidebb idő után lehet jelzálogot bejegyezni a tartozást felhalmozó lakók ingatlanára. Az LMP szerint a törvény a "helyi kiskirályokat" segíti, a kormány viszont azzal érvel, hogy a "társasházakban való békés, kiegyensúlyozott együttélést" segítik elő.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés csütörtökön 255 igen szavazattal, 70 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett megszavazta a társasházakról szóló törvény módosítását, amelyet a kormány kezdeményezett. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők és a Jobbik-frakcióból múlt héten kizárt Pősze Lajos, nemmel voksolt az MSZP és az LMP, míg a Jobbik-frakció és Káli Sándor szocialista képviselő tartózkodott.

A módosítás legfontosabb eleme, hogy az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös tartozás esetén is jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal. A törvényjavaslat korábbi bemutatásakor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy a cél a társasházakban való békés, kiegyensúlyozott együttélés elősegítése, valamint a társasházak működésének, működtetésének egyszerűsítése, a szabályozás egyértelműsítése.

A javaslatban szerepel az is, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatához ne legyen szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata. A társasház közgyűlése azonban a jövőben is hozhat tiltó határozatot akkor, ha ez nyilvánvalóan sérti a lakhatás nyugalmát, ilyen tiltott körbe tartozik a szerencsejáték, a szexuális és erotikus szolgáltatás, illetve az ilyen segédeszközök árusítása - mutatott rá Cséfalvay a törvénymódosítás bemutatásakor. A törvényjavaslat elérhető a parlament honlapján (pdf formátumban).

A csütörtöki szavazás előtt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője tiltakozott a törvény ellen, amely szerinte ahhoz vezet, hogy "helyi kiskirályok, helyi Döbrögik" tudnak majd határozatokat hozni a társasházakban. A kormány nem kívánt reagálni erre a kritikára az ülésen, amelyről tudósításunkat itt találja.