Embertelen állapotokat talált a kiskunmajsai átmeneti otthonban az ombudsman

Vágólapra másolva!
Lesújtó képet fest a hajléktalanoknak helyet adó kiskunmajsai intézményről Szabó Máté ombudsman jelentése, amely szerint az átmeneti otthonok alkalmatlanok a "kulturált életvitelre". Szabó kifogásolja többek között azt, hogy egy épületben vannak elhelyezve a szenvedélybeteg hajléktalanok és a kisgyerekes anyák.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának felkérésére vizsgálatot végzett a helyi gyámhivatal a kiskunmajsai Hajléktalanok Átmeneti Otthonában és Családok Átmeneti Otthonában. Szabó keddi közleménye szerint a vizsgálatra az után kérte fel a hivatalt, hogy az otthonból olyan panaszok jutottak el hozzá, amelyek szerint az intézményben semmilyen szakmai munka nem folyik, és nem foglalkoznak azzal sem, hogy a családokat a későbbi önálló életre felkészítsék, viszont az otthonban lakók állandó pszichikai terrornak vannak kitéve.

A közlemény szerint a gyámhivataltól kapott beszámolóból az derül ki, hogy a beadványban írtak részben megalapozottak voltak. "Az intézmény az egykori szovjet laktanya négyszintes panelépületében működik. Mind az épület környezete, mind a műszaki állapota, mind a belső terek nagyon elhanyagoltak voltak, felújításra szorulnának" - olvasható Szabó közleményében, amely szerint rosszak a higiénés körülmények és "a lakókörnyezet, a berendezési tárgyak nem alkalmasak kulturált életvitel folytatására".

Az ombudsman kifogásolta azt is, hogy a panelépület első és második emeletén a Családok Átmeneti Otthona, a harmadik és negyedik emeleten a Hajléktalanok Átmeneti Otthona található, miközben Szabó szerint "szerencsésebb lenne, ha az egyedülálló kisgyermekes anyák és a gyakran szenvedélybetegséggel küzdő hajléktalan emberek elhelyezése, étkeztetése külön épületben lenne megoldható".

A jelentés ugyanakkor a beadványban leírt panaszok ellenére nem marasztalta el az otthonban dolgozókat. "Az intézmény szakdolgozóira nagy teher hárul, mert a fenntartó nem gondoskodik sem a kulturált szolgáltatás, sem a munkavégzés feltételeinek megteremtéséről, ám ennek ellenére a szakdolgozók a jogszabályban előírt szolgáltatást nyújtják" - állapította meg Szabó Máté jelentése. A közlemény szerint az ombudsman felkérte a kiskunmajsai Átmeneti Otthonok vezetőit és a fenntartó Menedék Alapítványt, hogy a hiányosságok megszüntetése érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket.