Elmarasztalták a "romaerőszakról" szónokoló polgármestert

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Répás Józsefet, Kiskunlacháza polgármesterét, aki 2008 novemberében egy gyilkosság után arról beszélt, hogy elég volt a "romaerőszakból". A hatóság szerint a polgármester nem csak az egyenlő bánásmód követelményét sértette meg, hanem a zaklatás tényállását is megvalósította a romákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt Répás József kiskunlacházi polgármester az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozata szerint - közölte szerdán a Magyar Helsinki Bizottság, amelynek a beadványa nyomán az eljárás indult. 2008. november 23-án találtak rá Kiskunlacházán egy 14 éves lány, H. Nóra holttestére. A gyilkosság után a településen elterjedt egy pletyka, miszerint három helyi cigány fiatal erőszakolta és ölte meg a lányt. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után azt mondta, hogy kizárt a három fiú bűnössége. Tavaly nyáron a rendőrség őrizetbe vett egy nem roma kiskunlacházi férfit, aki ellen számos bizonyíték szólt, és beismerő vallomást is tett.

A gyilkosság után az önkormányzat demonstrációt szervezett, amelyen a polgármester többek között azt mondta: "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! [...] Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen." Ezzel a Helsinki Bizottság szerint arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

A Helsinki Bizottság azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert szerintük Répás kijelentései rasszisták és törvénysértőek voltak, fokozták a településen kialakulófélben lévő romaellenességet, és félelmet keltettek a roma közösségben, nemcsak helyi, hanem országos szinten is.

Az EBH azt állapította meg, hogy a polgármester a 2008. november 28-án elmondott beszédével megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a település roma kisebbséghez tartozó lakosaival szemben, továbbá az egész magyarországi roma közösséggel szemben is megsértette ezt a követelményt az önkormányzati lapban megjelent írásaival. Az EBH szerint Répás ezekkel a zaklatás tényállását is megvalósította. "A hatóság határozatából világosan következik, hogy a közszereplők nem tehetnek következmények nélkül nyilvánosan romaellenes kijelentéseket" - írta szerdai közleményében a Helsinki Bizottság.