"Jó, hogy a cigányok megijedtek kicsit" - kétkedik a tinigyilkosság megoldásában Kiskunlacháza

Vágólapra másolva!
Megerősített rendőri jelenlét van Kiskunlacházán 2008 novembere, egy helyi tinilány megerőszakolása és meggyilkolása óta. Az ügy gyanúsítottja ellen múlt héten vádat emeltek, de a helyiek kétkednek, és még mindig nem szállt el belőlük a félelem. Többen helyi cigányokat gyanúsítottak meg a bűncselekménnyel, és bár tisztázta őket a DNS-vizsgálat, sok kiskunlacházi szerint kapóra jött a cigányokkal szembeni indulat.
Vágólapra másolva!

"Használd ki az időt, amikor boldog lehetsz, mert kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor már túl késő" - hirdeti a felirat a kiskunlacházi házak között, egy síremlékre hasonlító emlékmű márványtábláján. A mécsesekkel és száraz virágokkal borított emlékmű helyén, egy behavazott, ligetes facsoport közepén találták meg holtan 2008 novemberében a 14 éves H. Nórát, akit a gyanú szerint késő éjszaka, diszkóból hazafelé ölt és erőszakolt meg egy helybéli fiatal. Bár több mint egy év után a rendőrség a héten lezárta a nyomozást és vádemelési javaslatot tett a lehetséges elkövető ellen, a község lakói még mindig nem hisznek a rendőrség szerint "megdönthetetlen" bizonyítékoknak.

"Nem áll össze a kép, zavaros a történet" - mondja kapuja előtt állva a gyilkossággal vádolt P. József egyik szomszédasszonya. A most vastagon behavazott utca túloldalán, P. József elhagyatott, zöld kockaházában a nyomozók egy porszívóba rejtve megtalálták H. Nóra táskáját, iratait és nyakláncait: az idős asszony mégse tudja elképzelni, hogy szomszédja ölte volna meg a tinilányt.

"Kisegítő iskolába járt, labilis idegzetű, hallgatag fiú volt, én vettem át mindig az ajánlott leveleit" - meséli az asszony. Szerinte a vízvezeték-szerelőként és kőművesként dolgozó, dadogó fiú egyedül élt, mert apja és testvére is meghalt már: minden reggel rendesen járt dolgozni, a gyilkosság utáni hétfőn ugyanúgy, mint máskor. "Mindenkire gondolt az ember, de hogy pont ő? Azt hittem, szörnyet halok, amikor hallottam" - mondja az asszony.

Kiskunlacházán 2008 végén etnikai villongásokat korbácsoltak az arról szóló pletykák, hogy a lány megöléséhez köze lehetett helyi cigányoknak, bár a DNS-viszgálat tisztázta őket (erről keretes írásunkban olvashat). A feszültség akkor jutott csúcspontra, amikor Répás József kiskunlacházi polgármester a gyilkosság utáni megemlékezésen azt mondta: "Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból!" Január végén az Egyenló Bánásmód Hatóság elmarasztalta kijelentéséért, de a polgármester fellebbezést tervez. Az [origo]-nak most azt állította, nem a gyilkosságot akarta összekapcsolni a községben élő cigányokkal, sokan mégis így értelmezték kijelentését, és roma szervezetek is magukra vették azt. Bő fél évvel később pedig hiába derült ki, hogy a rendőrök nem romákat, hanem a gyilkosság helyszínétől egy sarokra lakó magyar fiút gyanúsítják, a cigányokat érintő gyanúsítgatások máig nem csitultak el (itt megnézheti a gyilkosság után készült videóriportunkat).

Fotó: Hirling Bálint [origo]
H. Nóra emlékműve: a lányt a házakkal körülvett kiserdőben találták meg 2008-ban

A 2008 végén pattanásig feszült helyzetet az önkormányzat úgy próbálta kezelni, hogy egyeztetéseket, megbeszéléseket kezdett a helyi romákkal. A dolog nem ment könnyen, mivel a cigányoknak itt nincs kisebbségi önkormányzatuk, és belső ellentétek is feszítik a közösséget. "Valakinek meg kell értetnie velük is, hogy be kell tartani a társas együttélés normáit" - mondja a polgármester és még annyit tesz hozzá: "aki a kiskunlacházi polgárok által felállított normákat nem tartja be, az költözzön el".

"Jó, hogy megijedtek kicsit"

Egy névtelenséget kérő helyi férfi szerint ez több estben meg is történt az elmúlt évben. Szerinte könnyű volt előítéleteket kihallani a polgármester 2008-as beszédéből, de ez "nem is baj", mert mint mondja, a beszéd óta "félősebbek" a helyi cigányok, több család elköltözött, és a községben a korábbinál sokkal több visszaeső bűnöző került rács mögé is. A férfi egyáltalán nem hisz abban, hogy a romáknak köze volt H. Nóra megöléséhez, hiszen a "balhésabbak" messze laknak a gyilkosság helyszínéről, és valószínűtlen, hogy a holttestet pont ahhoz a forgalmas úthoz hozták volna be, amelyik mellett másnap megtalálták. Ennek ellenére szerinte a romák gyanúba keverése javította a községben az összetartást.

"Azelőtt, ha a kocsmában megütöttek egy magyart, senki nem mert visszavágni, most viszont igen... sőt, volt már olyan is, hogy 5-6 magyar csapott szét a cigányok között" - teszi hozzá a férfi. Ugyanerre a végkövetkeztetésre jut egy gyermekeit sétáltató középkorú asszony is. A Marcsiként bemutatkozó nő állítása szerint kiskorától ismerte a meggyilkolt H. Nórát, ő szintén nem hisz a romák érintettségében, de azért hozzáteszi: "Jó, hogy a cigányok most megijedtek kicsit".

"Nagyon meghúzzák őket"

"Nagyon is érezzük, hogy összefogtak ellenünk a magyarok: ellenségeskednek, kötekednek a cigányokkal a gyilkosság és a polgármester beszéde óta" - mondja a kiskunlacházi romák által létrehozott civil szervezet vezetője, Bogos Mónika is. Szerinte még a "hatósági személyek" is kötekednek velük, és megalázzák őket. "Egy hónapja a közösségi házban, egy internetes szobában egy rendőr ok nélkül megütött egy fiatal gyereket" - állítja a nő: "Fenyegetőzött, hogy emlékművet emelnek majd a cigányoknak, és az alá ássák el".

Bogos szerint valóban van olyan cigány család, amelyik elköltözött a megaláztatás miatt, és az itt maradók sem tudják, mi lesz ennek a szembenállásnak az eredménye. A cigányok Kiskunlacházán már nem kapnak semmilyen segítséget, nem kapnak tüzelőt, "nagyon meghúzzák őket" - mondja. Szerinte nem csak a magyarok, de a cigányok ellen is vannak támadások a településen.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Répás József polgármester, aki "roma erőszakról" beszélt

"Tavaly egy 13 éves cigánylányt nem roma gyerekek támadtak meg, lekapták a bicikliről, és majdnem megerőszakolták" - állítja az asszony. A civil szervezet vezetője elismeri, hogy hasonló eset egy nem roma lánnyal is megtörtént, akit cigányok támadtak meg, de szerinte abból botrány lett, a cigány lány megtámadására pedig senki nem figyelt fel. "Igaz, hogy van némelyik cigány fiatallal gond, de ha valaki egyszer megbotlik, nem kell minden esetbe beletaposni a földbe, és föleg nem kell miatta általánosítani" - mondja.

A rendőr sem engedné el a lányát

Több mint egy évvel a gyilkosság után, fél évvel a vádlott elfogását követően Kiskunlacházán nem csak a cigányok félnek: "Lehet itt félni, főleg a kiserdő környékén" - mondja a gyilkossággal vádolt férfi szomszédja. Az utcán megszólított szülők mind azt mondják, hogy féltik a gyerekeiket: "Kísérgetni kell őket, egyedül nem engedjük el őket, hiszen fényes nappal is veszélyben vannak" - mondja Marcsi.

A polgármester és az egyik helyi körzeti megbízott rendőr, Belina József törzszászlós állítja, hogy a gyilkosság óta javulnak a bűnözési statisztikák, és ezt érzik az emberek is. Belina szerint a járőröző rendőröknek és polgárőröknek örülnek az emberek, kapnak pozitív visszajelzéseket, és a lakosság most már sokkal jobban együttműködik a bűnesetek felderítésénél. "Ott még nem tartunk, hogy sorban állnának a tanúk az őrsön, de ha elmegyünk kérdezni, most már mernek beszélni" - mondja.

Több helyi mondta azt az [origo]-nak, hogy a gyilkosság óta kevesebb bűncselekményre emlékeznek, de a helyzet szerintük még messze nem tökéletes. Belina is megerősítette, hogy vannak még visszaeső bűnözők a községben, akik betöréses lopásokat, alkalmi lopásokat követnek el, és kérdésünkre, hogy ő ma elengedné-e este 10-kor egyedül a lányát diszkóba, azt mondta: "Biztosan nem". "Persze ez csak egy aggódó apa félelme... közbiztonsági szempontból egész nyugodtan elengedhetném" - teszi hozzá.

Jelenleg nyolc rendőr dolgozik a körzeti megbízotti irodában. "Ha sokkal többen lennénk, akkor is kevesen lennénk, hiszen a több mint 9000 lakosú Kiskunlacháza mellett több környékbeli településre is mi vigyázunk" - mondja Belina. Kapnak ugyanakkor segítséget a központból: a körzeti megbízotti irodát hetente többször készenléti rendőrök is kisegítik, akik kisbusszal érkeznek a községbe, és rendszeresen járőröznek, ellenőriznek, igazoltatnak. Kiskunlacházán gyakorlatilag a 2008-as gyilkosság óta megerősített rendőri jelenlétet tartanak fenn, és ez mind a polgármester, a rendőrök szerint megtette a hatását. "Úgy érezzük, hogy megnyugvófélben van a község, még ha nem is felejt" - mondja a H. Nóra emlékműve előtt cigarettáját szívó rendőr.