Nem árulta el a receptjét Orbán

Vágólapra másolva!
Az ország gazdaságának talpraállítását, tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért országértékelő beszédében Orbán Viktor Fidesz-elnök, azt azonban nem részletezte, hogy ezt konkrétan hogyan fogja megvalósítani. Kimérten beszélt ellenfeleiről is, és óva intett a gyűlölettől és a szélsőgégesektől. Azt ígérte, lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön. Összefoglaló az Orbán-beszéd fontosabb elemeiről.
Vágólapra másolva!

A remény és a megértés volt Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédének két legfontosabb üzenete. A Fidesz elnöke 12. alkalommal értékelte az ország helyzetét, az egész nemzet összefogását állította középpontba.

Orbán beszédében az elmúlt 8 év szocialista kormányai által szerinte elkövetett hibákat és bűnöket állította szembe azzal, hogy egy új kormány új korszakot hozhat az ország életében. "Gyengének látnak minket, aminek egyértelműen a gyenge kormányzás az oka [...] Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős kormánya legyen" - mondta Orbán.

Orbán szerint Magyarországon ma az emberek egyik fele dühös, a másik csalódott. Előbbiek szerinte azok, akik tudták, hogy a jelenlegi kormány rossz irányba viszi az országot, míg a másik csoportba azok tartoznak, akik rájuk szavaztak, de csalódniuk kellett bennük. Nekik azt üzente, hogy nem kell megváltoztatniuk a felfogásukat, de támogatásukat várja. "Nincs reménytelen ország, csak reménytelen kormány van, ahogy nincs szegény ország, csak rosszul kormányzott ország van" - mondta.

A megújulásnak az erőre, az észre és a szorgalomra kell épülnie - mondta Orbán, aki hozzátette azt is, hogy az ország megújítása nehéz vállalkozás. "Megrendítően sok és nehéz feladat áll előttünk" - mondta Orbán, aki ezért az elmúlt nyolc év szocialista kormányait okolta.

Nem árulta el a terveit

Orbán - hasonlóan az elmúlt 3 év országértékelő beszédeihez - ezúttal sem mondott konkrét, megfogható ígéreteket, inkább általános vízióját ismertette. "Munka, család, otthon, egészség, rend" - Orbán szerint ezekre az értékekre kell épülni az új kormányzásnak, amelynek a legfontosabb feladatai közé sorolta a gazdaság, az egészségügy és a közbiztonság helyreállítását. Arról azonban semmit nem mondott, hogyan képzeli el ezt.

Mindössze egyetlen konkrét ígéretet mondott, azt állította, 10 év alatt 1 millió munkahelyet lehet létrehozni az országban, erről azonban már korábban is beszélt, és most sem részletezte, hogy ezt milyen módon akarja elérni. Általánosságban annyit említett még: védeni kell a munkát, a földet, a vizet, a vállalkozásokat, a betegeket.

Bosszú nem, elszámoltatás igen

Bár Orbán többször utalt a szocialista kormányok által szerinte elkövetett hibákra és bűnökre, ezeket főleg Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőhöz kötötte. Amikor nevesítve beszélt az elmúlt 8 évről, akkor Gyurcsány-korszaknak nevezte ezt az időszakot. Bajnai Gordon jelenlegi kormányfőre csak egyszer utalt, amikor rosszallóan azt mondta, nem elégedett azzal, amit az elmúlt egy évben a kormány a munkahelyteremtés ügyében tett.

"Nem a bosszú kormányzása jön, a hibákat akkor is ki kell javítani, ha mások követték el őket" - mondta Orbán, de hozzátette: az új kormánynak feladata lesz az elszámoltatás. Nem a bosszú kedvéért, hanem azért, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg azok a hibák, amelyek szerinte az elmúlt nyolc év kormányzati politikáját jellemezték. Az egész beszédre jellemző volt ez a szenvedélymentes, józanságra intő hangnem, és akkor is kimért volt, amikor politikai ellenfeleiről beszélt, pedig az elmúlt néhány évben sokkal keményebb hangot is megütött velük szemben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

Óvott a Jobbiktól

Orbán több dologra figyelmeztette a választókat. Bár a Jobbikot egyszer sem nevezte meg beszédében, kétszer is utalt a radikális pártra, beszéde végén kijelentette, "a szélsőséges erőknek hiába nagy a hangjuk, hiába rázzák az öklüket, nincs és nem is lesz erejük, hogy lényeges változást vigyenek végbe, őket támogatni eltékozolt erőfeszítés".

Bár egész beszéde a választsi győzelemben való bizonyosságot sugározta, a támogatókat óva intette attól, hogy elbízzák magukat. "Az egyetlen felmérlés, amire adni lehet, április 11-én lesz" - mondta a választásokról és hozzátette: "mindenki kell, mindkét szavazatával". Orbán módosítva idézte Puskás Ferenc legendás mondását is (Kis pénz - kis foci, nagy pénz - nagy foci): "kis különbség - kis változás, nagy különbség - nagy változás [...] annyi mindent kiálltunk az elmúlt nyolc évben, hogy megérdemeljük a nagy változást" - fogalmazott.