A sarki hentes és Orbán híve őrzi a Jobbik kopogtatócéduláit

Vágólapra másolva!
A Moszkva téri hentestől Pali bácsi borozóján át egy perzsa étteremig sok üzletbe kerültek jobbikos ajánlócédula-gyűjtő ládák az elmúlt hetekben. A Jobbiknak kevés irodája van, ezért az egész országban boltokból és vállalkozásokból szervezett gyűjtőhálózatot. Van kerület, ahol az autószerelőnél vagy a fodrásznál lehet leadni a szelvényeket. Egyesek bolti reklámnak használják, más üzletek inkább elrakják szem elől a pártválasztásukra utaló ládát.
Vágólapra másolva!

"Én nem igazán hiszek ebben a gyűjtögetősdiben, nem tulajdonítok neki jelentőséget" - meséli budai borozójában ülve az idős tulajdonos, Pali bácsi. "De volt itt a múlt héten egy fiatalember, nem is tudom, ki, talán pont a Jobbik jelöltje, és kérte, hadd tegye ki a ládáját. Én meg soviniszta magyar ember vagyok, ha osztanának fegyvert, és menni kellene, én most is mennék a kommunisták ellen. Gondoltam, mért ne segítsek neki."

A magyar címerekkel, Nagy-Magyarországos képekkel és idézetekkel díszített budai borozó 51 éve működik nem messze a Déli pályaudvartól: a tulajdonos szerint a cégér már az ötvenes években is piros-fehér-zöld volt. A kocsmáros nem tartja magát jobbikosnak, azt mondja, hogy Fidesz-szavazó, a borozó falán kifüggesztett egyik fotón Orbán Viktorral, a Fidesz-elnökével látható, összekapaszkodva. A fia pedig a MIÉP jelöltjeként indul a választásokon. Azt állítja, nem is tudja, mire jó a kopogtatócédula, de "mivel magyar, segít, amiben tud". "Én üzletember vagyok" - teszi hozzá, arra utalva, hogy a borozónak sem árt, ha néhány új ember betér egy pohárkára a kopogtatócédula ürügyén.

A Jobbik országszerte különféle üzletekben és szimpatizánsoknál építette ki kopogtatócédula-leadó helyeit, szinte minden választókerületben van négy-öt, vagy akár jóval több ilyen gyűjtőhely. A falvakban leginkább kocsmákat szerveztek be, illetve olyan pártszimpatizánsokat, akik a saját címükre, postaládájukba várják a cédulákat. A városokban viszont egészen furcsa helyeken is gyűjtik az ajánlószelvényeket: Kecskeméten többek között egy lángossütő, Székesfehérváron egy szivattyú-szaküzlet, Debrecenben egy lottózó, Budapesten pedig egy fogorvos, több fodrász, hentes, autószerviz, számos söröző és könyvesbolt, egy tejüzlet, rengeteg kis közért és ABC, vendéglő és kávézó is a Jobbiknak gyűjt.

"Ezeket az üzleteket a helyi alapszervezeteink szervezik össze, mozgalmi alapon" - mondja Novák Előd, a párt alelnöke és kampányfőnök-helyettese. Azért van rájuk szükség, mert a pártnak nincs irodahálózata - mondja. Bár a párt honlapja szerint Budapesten 12 pártirodában várják a cédulákat, ez csak töredéke a több mint 130 gyűjtőhelynek. Az üzleteket Novák szerint ők maguk választották ki, olyanokat kerestek, akikkel régóta jó a kapcsolatuk: több üzlet párttag tulajdonában van, mások régóta szimpatizánsok. "Hogy milyen üzlet, az mindegy, a lényeg, hogy a szavazókhoz közel legyen" - mondja.

Mutogatott ládák

A Jobbik iránti elkötelezettség nem minden gyűjtőhelyen egyértelmű, budapesti körútján az [origo] találkozott olyan üzletekkel, ahol a helyiség közepén állították ki a pártemblémával díszített gyűjtőládát, de olyan bolttal is, ahol a raktár mélyéről ásták elő a csupasz papírdobozt. Egy VI. kerületi íjászboltban például tarsolylemezek és ősmagyar ruhák között állt a láda: "Itt mindenki jobbikos, azt hiszem ez nem meglepő" - mondja a fiatal eladó. Mégse gyűlik sok szelvény, aminek szerinte az az oka, hogy akik ide járnak, nem a kerületben laknak, és máshol adják le a szelvényeket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hentes csak kérésre vette elő a dobozt (a képre kattintva galéria nyílik)

Egy a hetedik kerületben lakó testépítő-bajnok táplálékkiegészítőket áruló üzletében gyűjti az ajánlószelvényeket a Jobbiknak: jól látható helyen, a pult előtt áll a láda, és néhány jobbikos kampányanyag, radikális újság is ki van téve mellé. "Ide napi 10-15 cédulát hoznak, volt már betegápoló, munkás, tanár, pszichiáter is, mindegyikkel elbeszélgetek a problémákról meg a szebb jövőről" - mondja a hatalmas szürke proteintartályok között üldögélő izomkolosszus. "Egy nyugdíjas néni például úgy hozta el a szelvényt, hogy közben végig azon sopánkodott, nehogy meglássa valaki, nehogy kitudódjon" - meséli. A testépítő - aki saját bevallása szerint közismert sportoló - nem is járult hozzá, hogy a nevét leírjuk, mert attól fél, atrocitások érhetik pártszimpátiája miatt.

Elrejtett ládák

Nem csinál nagy reklámot a jobbikos gyűjtésnek az a Moszkva téri hentesüzlet sem, amely a téren kampányoló jobbikos aktivisták bázisául szolgál: az [origo] kérésére a henteslegények a pult mögül nyíló raktárból hozzák elő a barna kartondobozt, amin csak egy matrica jelzi, hogy a Jobbiké. "Apám, a tulajdonos a Jobbik-szimpatizáns, ők akcióznak kinn a téren is az aktivistákkal, és ez a törzshelyük, itt tartják a felszerelésüket" - mondja kissé bizonytalanul az egyik hentes. "Én nem is értem, hogy jött ez az egész, négy éve még a Fidesznek gyűjtöttünk, és személy szerint én magam is egy konzervatívabb jobboldali erőre szeretnék szavazni" - mondja. Aki kéri, annak kihozzák a gyűjtőládát. "Jöttek már bőven, 50 fölött gyűjtöttünk" - veti oda egy másik fiatalember a kolbászos pult mögül, amely fölött nagy Fradi-címer díszeleg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A perzsa étteremben egyszerű fémkazettába gyűlnek a szelvények

Más üzletekben is vannak olyan cédulagyűjtésre befogott alkalmazottak, akik a főnök politikai meggyőződése miatt tartják a dobozt: ők azonban nem beszélnek a saját véleményükről. Egy újbudai háztartási boltban és a Shiraz ferencvárosi perzsa étteremben is azt mondták, hogy "csak a főnök tudja megmondani", mért gyűjtenek a Jobbiknak: utóbbiban a pult alatt tartják a szelvények gyűjtésére szolgáló, jelöletlen fémkazettát. A perzsa étteremben ugyan megígérték, hogy az iráni tulajdonos majd visszahív minket, és elmondja, mi sarkallta a Jobbik támogatására, ez azonban végül nem történt meg.

Mennyire hasznos?

A kopogtatócédulák gyűjtésére a pártok többféle módszert használnak: a Fidesz például bevallottan arra koncentrál, hogy aktivistái személyesen keressék fel az embereket otthonaikban. Az MSZP február elején szintén jelezte, hogy sorszámozott azonosító kártyával rendelkező szocialista aktivistái fogják otthonaiban felkeresni a választókat a szelvényekért - szakértők korábban arról beszéltek, hogy a nagy pártoknak nem, a kicsiknek viszont komoly problémát okozhat a szelvények összegyűjtése.

Az MDF budapesti plakátjain a nagyoknál egyszerűbb megoldást ajánl, és arra kéri az embereket, hogy telefonon hívják fel a pártot, ha nekik akarják adni az ajánlószelvényt. Ha valaki felhívja őket, az MDF embert küld a céduláért. Az SZDSZ honlapján kéri tagjait és szimpatizánsait, hogy gyűjtsenek és juttassanak ajánlócédulákat a párt központjába, de ők nem részletezik, hogy hogyan.

Az LMP és a Jobbik viszont látványosan kombinálja a módszereket. Az LMP honlapján kopogtató aktivistákat, telefonos és emailes gyűjtést is szerveznek, továbbá a Jobbikhoz hasonló gyűjtőpont-hálózatot épített ki: náluk főleg a magánszemélyek otthoni postaládái dominálnak a kocsmák és üzletek helyett. A Jobbik pedig az aktivisták és gyűjtőpontok mellatt a forgalmasabb budapesti köztereken felállított standokon gyűjti a szelvényeket.

Hogy ezek a gyűjtési módszerek mennyire eredményesek egymáshoz képest, azt egyelőre nem lehet tudni: Novák Előd szerint azonban a Jobbiknál egyenlő súlyt kapnak a házhoz menő aktivisták, az üzletekben elhelyezett gyűjtőpontok és a közterekre kiállított standok. Az egyik ilyen standon, a Nyugati aluljáróban egy jobbikos jelölt azt állította, hogy a közterekről több kopogtatócédula jön be, mint az üzletekből, de azért szerinte is mindegyikre szükség van.

(A kopogtatócédulák szerepéről és használatáról részletesen olvashat az [origo] korábbi cikkében, itt.)