"A rendőr azt mondta, a látvány katasztrófa" - riport a tényői négyes gyilkosságról

Vágólapra másolva!
A kislányok hosszú szőke hajára emlékszik a legtöbb helyi abból a négyfős családból, akiket hétfőn találtak holtan tényői házukban. A falut megrázta az eset, 1959 óta nem volt gyilkosság a településen. A helyszínelőket állítólag borzasztó látvány fogadta az épületben, és kedd délelőtt még a helyiek is csak találgattak a tragédia hátteréről. Helyszíni riport a tényői négyes gyilkosságról.
Vágólapra másolva!

"Radikális változást a közbiztonságban is" - hirdeti egy szakadt papírlap Tényő egyik utcájának hirdetőtábláján, a települést azonban egészen hétfőig békés, nyugodt helynek tartották a helyiek is. 1959-ben történt itt utoljára gyilkosság - mondta az [origo] tudósítóinak egy, a háziorvosi rendelőben várakozó idős férfi, és az egyik helyi boltban dolgozó asszony is megerősítette ezt. "Egy osztálytársamnak az apját gyilkolták meg" - idézte fel az esetet az ötvenes éveiben járó nő.

Varga Gábor polgármester szerint nem jellemzőek a kisebb bűncselekmények, például a lopások sem. A Győrtől néhány kilométerre fekvő, egy keskeny úton megközelíthető településen jó állapotban lévő családi házak sorakoznak egymás mellett, a központban több új középület is áll, a a polgármesteri hivatalban kapott színes bemutatkozó kiadványt pedig bármelyik nagyobb város is megirigyelhetné. Ezek után nagy megdöbbenést váltott ki a helyiekben, amikor hétfőn este rendőrök lepték el a falut és lezárták az egyik utcáját.

A polgármester az egyik helyi vendéglőstől értesült arról, hogy valami történt. "Este fél kilenc körül szóltam neki, amikor láttam, hogy megjelent sok rendőrautó" - mondta az [origo]-nak a vendéglőben kiszolgáló középkorú asszony, hozzátéve, hogy akkor még nem tudta, hogy mi is történt pontosan. A késő esti órákban terjedt el a faluban a hír, hogy brutális gyilkosság történt, meghalt egy négyfős család. Az [origo]-nak több helyi lakos azt mondta, hogy internetes újságokból értesültek a történtekről, illetve városban élő rokonaik hívták fel őket a hírrel. Kedd délelőtt még csak találgatások mentek arról, hogy mi is történhetett, a rendőrség nem nyilatkozott, és a polgármester is csak annyit közölt, a feltételezés szerint családi tragédia történt.

A holtan talált család egy a falu szélén, a Tényő táblától alig ötven méterre fekvő házban lakott. A szomszédok tudomása szerint a feleség családja révén tettek szert a telekre, az építkezést pedig öt-hat éve kezdték el, de csak két éve költöztek be az épületbe. A ház még mindig nincs teljesen kész, nincs bevakolva, és a kert sem teljesen rendezett.

Az éjszaka tartott rendőri helyszínelésnél a rendőrség hatósági tanúja a polgármester volt, aki hétfőn délelőtt is megjelent a háznál, és láthatóan megtörten nyilatkozott az újságíróknak a kiszivárgott információk szerint brutális módon végrehajtott gyilkosságról. "Nem volt kellemes érzés" - mondta tömören Varga a házban töltött órákról. "Egy szomszéd megkérdezett egy rendőrt, és azt mondta, a látvány katasztrófa" - közölte az [origo]-val egy közeli bolt eladója.

A holtan talált házaspárt és a gyerekeket nem ismerték közelről az [origo] által megkérdezett helyiek. Annyit tudtak róluk, hogy építészként dolgoztak Győrben, bár az egyik szomszéd a férjet hétköznap is szokta az utcán látni, tudomása szerint ugyanis a férfi otthonról is szokott dolgozni. A harmincas éveiben járó nőt és a férfit is magasnak, jó megjelenésűnek írták le, és azt mondták róluk, hogy mindig kedvesek voltak, köszöntek a szomszédoknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gyertyákat gyújtott az áldozatul esett asszony testvére a helyi kocsmában
(Kattintson a fotóra további képekért!)

Az általunk megkérdezettek benyomása az volt, hogy a család jó körülmények között élt. Két szomszéd úgy tudja, hogy télen elutaztak síelni, amelynek során állítólag a feleség balesetet szenvedett, és ezért lábát műteni is kellett. A helyi boltokban ritkán fordultak meg, feltehetően inkább Győrben vásároltak be, de néha a gyerekeknek vettek pár apróságot a tényői üzletekben is. Jólöltözöttek voltak, és a szomszédok szerint külön autója volt a férfinek és a nőnek. Bár a házhoz egy garázs is tartozik, az utcán állt a két kocsi, egy tíz év körüli, de nagyobb méretű családi modell és egy kisebb, de a rendszáma és a külseje alapján viszonylag új autó. Utóbbiban még kedden délelőtt is ott volt a két gyerekülés, köztük egy túró rudis papír hevert.

"Gyönyörű hosszú szőke fürtjeik voltak" - mondta a kislányokról az egyik szomszéd, egy szintén közelben lakó idős asszony pedig azt mondta, a két gyerek időnként át szokott menni hozzá, "mindig össze szokták szedni a tojásokat". A nyugdíjas nő szerint vasárnap is ott voltak nála a gyerekek az egyik nagymamájukkal. Több helyi lakos szerint az apa és anya szülei sem a településen élnek, de a feleség felmenői között van a falu egyik korábbi jegyzője.

A családnak így volt kötődése a településhez, ahova a polgármester szerint hivatalosan egy éve jelentkeztek be lakosként. Nem voltak ezzel egyedül, az utóbbi néhány évben sokan költöztek a faluba, elsősorban Győrből. Varga Gábor szerint két éve még csak 1400 körül volt a lakosok száma, most azonban már 1600-nál tartanak. Az önkormányzat egyik munkatársa szerint az új lakók között sok a fiatal értelmiségi, például az építész vagy a tanár.

"Ez már nem az a falu, ahova én megszülettem" - mondta ezekről a változásokról egy idős férfi a helyi háziorvosi rendelőben. Szerinte míg néhány éve még ránéztek egymásra a szomszédok, addig ma már rázárják magukra az ajtót, és nem foglalkoznak másokkal. Több más helyi lakos is ellentmondott azonban ennek, és állították, hogy a beköltözők is kiveszik a részüket a társadalmi munkából, a kátyuk betöméséből vagy a négy más környékbeli faluval közösen szervezett nyári fesztivállal kapcsolatos munkákból. "Akik beköltöznek, azok még aktívabbak, mint a tőzsgyökeresek" - mondta egy helyi bolti eladó.