Üzleti vita miatt lőtték agyon a szír férfit Pesten

Vágólapra másolva!
Agyonlőttek egy piros lámpánál várakozó autóst a főváros XVI. kerületében szerda reggel. A rendőrség szerint az áldozat egy szír, középkorú férfi, akire több lövést adott le támadója, majd a kocsiból kivett táskával elmenekült a helyszínről. A bűncselekmény hátterében üzleti vita állhat, a pénzváltóként dolgozó férfit már korábban is megtámadták. Az [origo] információi szerint a megölt férfi korábban informátorként segített a Kulcsár-ügy felderítésében.
Vágólapra másolva!

Meghalt az autós, akire szerda reggel lőttek rá Budapesten - közölte szerda reggel a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az [origo]-val. A bűncselekmény Rákosszentmihályon, a XVI. kerületi Rózsa utca és Csömöri út kereszteződésénél történt, a piros lámpánál várakozó férfire lőttek rá ismeretlenek.

Az áldozat egy 52 éves szír állampolgár a rendőrség szerint. A támadó egy táskát kivett az autóból, majd gyalogosan menekült el a helyszínről. A Független Hírügynökség szerint fejlövés végzett a férfivel, az autóra legkevesebb három lövést adott le a támadó, több lőszerhüvelyt találtak a kocsi közelében. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén az [origo] kérdésére annyit mondtak: mentőt hívtak a sofőrhöz, de már az újraélesztést sem tudták megkísérelni.

Már korábban is megtámadták

Az agyonlőtt férfi azonos azzal a szír férfival, aki korábban a Kulcsár-ügyben információkkal segítette a nyomozókat, később viszont azzal vádolták, hogy ajándékokkal megvesztegette a Kulcsár-ügy nyomozását irányító Molnár Csaba rendőr alezredest - tudta meg az [origo] egy a Kulcsár-ügyet korábban közelről ismerő, névtelenséget kérő forrásból. (Molnár Csabát később felmentettek a vád alól.) A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Tafferner Éva nem erősítette meg, hogy az áldozat szerepet játszott volna a Kulcsár-ügyben, de ezt nem is cáfolta.

A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a kettős állampolgárságú férfi nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, korábban már elkövettek el ellene hasonló támadást. Hozzátette, nem leszámolás, hanem üzleti vita állhat a háttérben. Még 1997-ben, a X. kerületi Gyakorló utcában követtek el hasonló jellegű fegyveres támadást a férfi ellen, de akkor nem sérült meg. Ezen kívül egy 2006-ban történt önbíráskodási ügyben is érintett volt. A szóvivő beszámolójából nem derült ki, hogy ez az érintettség pontosan mit jelentett.

A kettős állampolgárságú szír férfi húsz éve él Magyarországon, állatorvosi diplomát szerzett, de egyéb vállalkozásokból, feltehetően pénzváltásból tartotta fenn magát.

Forrás: MTI

Helyszíni tudósítónk szerint a kereszteződéshez közel eső, lezárt Rózsa utcában keresztben áll egy fekete Mercedes, az agyonlőtt férfi holtteste még mindig az autóban van. A kocsi körül reggel óta dolgoznak a rendőrségi helyszínelők, a nyomokat fotózzák. A kereszteződés nincs lezárva, de a város felé haladó oldalon reggel így is torlódás alakult ki.

A környéken nézelődőket, polgárőr autókat látni. Egy közelben lakó asszony szerint több utcára a helyszíntől is hallani lehetett a lövéseket. Az egyik közelben lakó férfi pedig elmondta, hogy a rendőrök reggel becsöngettek hozzá, és azt kérdezték, láttak-e elrohanni a helyszínről két férfit. Az egyik közelben dolgozó utcaseprő azt állította tudósítónknak, hogy látott elrohanni a táskával két férfit, akik a Nefelejcs utcában autóba pattantak, és elhajtottak.

A helyszínelést figyelte egy a közelben várakozó, nagyjából 15 fős, arabul beszélő társaság, amelynek egyik névtelenséget kérő tagja azt állította tudósítónknak, hogy ismerték az áldozatot. Ő is azt mondta, hogy a lelőtt férfi közel húsz éve pénzváltóként dolgozott. Mint mondta, nem ez az első eset, hogy pénzváltóra támadnak az elmúlt hónapokban, állította, rá is lőttek már egy alkalommal. Tudósítónk szerint az arab csoport három tagját később beengedték a lezárt területre.