Megint elhalasztották az ír gázoló perét

Vágólapra másolva!
Ismét elnapolták a leányfalui ír gázoló, Francis Ciarán Tobin kiadatási tárgyalását, ezúttal április közepéig. A két kisgyereket halálra gázoló ír kiadatása évek óta húzódik, a mostani eljárás novemberben kezdődött, de adatgyűjtésre hivatkozva mindig elnapolják.
Vágólapra másolva!

A jövő hónap közepéig elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási tárgyalását. Az MTI dublini igazságügyi forrásai szerint Tobinnak legközelebb április 14-én kell megjelennie a bíróságon.

Az eddigi, néhány hetente tartott rövid meghallgatásokon is jórészt csak az eljárás elnapolásáról és adatkiegészítés elrendeléséről születtek döntések.

Tobin egy ír biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselőjeként Magyarországon dolgozott, mikor 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte; ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették.

Tobint tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet; ennek egyik feltétele az is, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon. (Az ügyről szóló korábbi cikkeinket itt megtalálja.)