Rendeletet szigorított a kormány az izraeli gépek miatt

Vágólapra másolva!
Az izraeli légierő gépeinek múlt heti berepülése miatt szigorította a légtér használatának engedélyezéséről szóló rendeletet a kormány. A közlekedési hatóság a jövőben csak akkor adhat ki ilyen engedélyt, ha egyeztetett a titkosszolgálatokkal, vagy azok két napig nem válaszolnak a megkeresésére. A gyakorlat miatt már felfüggesztették a légiközlekedési igazgatót és fegyelmi folyik az NKH elnökével szemben is.
Vágólapra másolva!

Április 1-i hatállyal módosította a magyar légtér igénybevételéről szóló rendeletet a kormány - közölte az MTI-vel pénteken Szollár Domokos kormányszóvivő. A módosítás eredményeként Szollár szerint életszerűbb szabályok jönnek létre, világosabbá és egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre.

A módosítás értelmében az eddigi hét helyett nyolc nappal a tervezett berepülés előtt kell kérelmezni az egyszeri berepülési engedélyt. Új elem az is, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) a külügyminiszter akkor küldi meg a kérelmet, ha annak teljesítésével egyetért, és az NKH ezt további jóváhagyások megszerzése érdekében megküldi az Információs Hivatalnak (IH), a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) és a Katonai Felderítő Hivatalnak (KFH).

A titkosszolgálatoknak két napjuk van arra, hogy hozzájáruljanak az engedély megadásához. A hozzájárulást a jövőben akkor is megadottnak kell tekinteni, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok két napon belül nem nyilatkoznak. A folyamat felgyorsítása érdekében a szerveknek a hozzájárulást elektronikus úton vagy faxon kell megtennie a légiközlekedési igazgatóság felé. Az NKH Légiközlekedési Igazgatóságának az engedély megadásáról vagy megtagadásáról haladéktalanul értesítenie kell a külpolitikáért felelős minisztert.

A döntés előzménye, hogy múlt szerdán az izraeli légierő két elektronikus felderítő gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját, majd leszállás nélkül távozott. A berepülés miatt a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett. A parlament honvédelmi bizottsága kedden rendkívüli ülésen tárgyalta a kérdést. A kormányszóvivő pénteken azt mondta: a gyakorlat teljesen szabályszerűen, minden jogszabálynak megfelelően zajlott le. A gyakorlatról Szollár szerint "értelemszerűen és természetszerűen" tudott a honvédelem, ellenőrizte is a légteret. A gyakorlatot szokás szerint a NATO is szorosan követte, illetve az európai légi irányításért felelős Eurocontrol nevű szervezet is - mondta Szollár.

A miniszterelnök által kezdeményezett vizsgálat során azonban kiderült, hogy az NKH nem mindenben hajtotta végre a kormányrendeletnek megfelelő engedélyezési eljárást, és nem tartotta be a légtérhasználati engedély megadásáról szóló kormányrendelet bizonyos pontjait. Ennek következményeként az NKH elnöke saját hatáskörben felfüggesztette posztjáról a légi közlekedési igazgatót, illetve négy másik munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított. Hónig Péter közlekedési miniszter pedig fegyelmi vizsgálatot indított az NKH elnökével szemben is. Emellett egy jogi vizsgálat is folyik az NKH-nál, hogy pontosan lehessen látni, milyen mulasztások történtek az elmúlt időszakban, esetleg az elmúlt években a légtérhasználattal kapcsolatban. A vizsgálat még tart, április elsejével zárul majd le.