"Zöld vagyok meg kutyám is van" - így kampányol az LMP ott, ahol az MSZP feladta

Vágólapra másolva!
Az MSZP szurkálása és a Fidesz enyhe bírálata mellett főként bicikliutakról és tömegközlekedésről volt szó az LMP csepeli fórumán, ahol az új párt most a szocialistáktól kapott kéretlen támogatás birtokában indul a második fordulóban. A papírforma ugyan nem kedvez az LMP újonc jelöltjének, de a fórumon még egy ős-MSZP-s és egy gárdistaruhás nő is megjelent, többen pedig azt próbálták belőni, mit is akar ez az alig egy éve alakult párt. Riport az LMP szerda esti, csepeli kampányrendezvényéről.
Vágólapra másolva!

"Elnézést, csak azt szeretném megtudni, hogy az én körzetemben a fideszes Németh Szilárd mellett van-e LMP-s jelölt" - tette fel a kérdést a csepeli Királyerdei Művelődési Házban a harminc év körüli magas, göndör hajú férfi, mire többen elmosolyodtak, mások pedig zavartan bámultak rá. Ekkor már nagyjából egy órája zajlott az a választási rendezvény, amelynek házigazdája az LMP-s Hudák János volt, aki egyedüli ellenfele lesz a vasárnapi második fordulóban Németh Szilárdnak. A göndör hajú férfi megnyugodott, amikor felvilágosították erről, és közölte, hogy amúgy ő már tíz éve lakik Csepelen, és szimpatikusnak tartja az LMP-t. "Zöld vagyok meg kutyám is van" - tette hozzá.

A budapesti 31. számú választókerület egyike annak az 57 körzetnek, ahol az első fordulóban nem dőlt el a választás, így vasárnap második fordulót fognak tartani. Erre a csepeli városrészre most azért is irányul az átlagnál nagyobb figyelem, mert ez az egyik választókerület abból a négyből, ahol az MSZP visszaléptette jelöltjét az LMP javára. Így az eddig szinte teljesen ismeretlen, politikai tapasztalattal alig rendelkező Hudák Jánosnak most lehetősége nyílt arra, hogy ha legyőzni talán nem is tudja, de legalább megszorongassa a hamarosan kormányra kerülő Fidesz jelöltjét.

Köszönetet vár egy MSZP-s

Az életrajza szerint közgazdász végzettségű, családi vállalkozást vezető, 31 éves Hudák az [origo]-nak azt mondta, hogy korábban nem vett részt semmilyen párt munkájában, és az LMP-hez is csak a tavalyi EP-választás előtt csatlakozott, majd idén, év elején keresték meg a jelöltség ötletével. A választókerületben az első fordulót közel 44 százalékkal a fideszes jelölt nyerte, míg Hudák 14 százalékot szerzett, az időközben visszalépett szocialista Avarkeszi Dezső (aki 1994 óta tagja a parlamentnek, és kormányzati pozíciókat is betöltött) pedig 28 százalékkal lett a második. Az MSZP azzal indokolta a visszalépést, ezzel akarják megakadályozni, hogy a Fidesz kétharmados többségre tegyen szert a parlamentben, az LMP azonban hűvösen fogadta ezt az egyoldalú felajánlást, és közölték, hogy nem tárgyalnak a szocialistákkal.

Hudák az [origo]-nak azt mondta, nem folytattak külön kampányt a szocialista szimpatizánsok megnyerésére, de hozzátette: "Esélyesebbé váltunk. Egy részük biztos elmegy szavazni a második körben is, és ha az első fordulóban nem szavaztak a Fideszre, akkor most sem fognak." Kérdésünkre közölte, hogy külön üzenetekkel ugyan nem operáltak az MSZP-sek felé, de "adott esetben elmondjuk, hogy mi sem örülünk annak, hogy kétharmad lesz".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vegyes közönség

A szerda esti választási fórumon is bebizonyosodott, hogy akadnak szocialista szavazók, akiket a visszalépés az LMP táborába sodort. Egy Európai Bizottság feliratú baseballsapkában érkező idős férfi, Tóth Ferenc az [origo] tudósítójának elmondta, hogy ő ugyan mindig is az MSZP-t támogatta, de most az LMP-re fog szavazni. Hozzátette ugyanakkor, nem tetszik neki, hogy az LMP-sek nem viszonozták a szocialista ajánlatot. "Meg kellett volna köszönni legalább egy minimális gesztussal" - közölte a nyugdíjas férfi, aki szerint ilyen gesztus lehetett volna, ha az LMP is visszaléptet jelölteket az MSZP javára.

Óriási vagy még óriásibb Fidesz-frakció

A viszonylag csekély érdeklődés - mintegy 15-20-an jelentek meg a mozambiki batikművészek kiállításának helyet adó teremben - mellett zajló fórum azonban nem a szocialistáknak szóló hála jegyében zajlott. A rendezvényt Hudákkal közösen tartó Karácsony Gergely LMP-s kampányfőnök közölte, hogy az MSZP azért léptette vissza jelöltjeit, mert tudta, hogy az LMP úgysem fog belemenni semmilyen alkuba, és így a választás után majd őket okolhatják a Fidesz kétharmados győzelméért. A korábban közvélemény-kutatóként és politikai elemzőként dolgozó Karácsony szerint azonban az már gyakorlatilag az első fordulóban eldőlt, hogy a Fidesznek meglesz a kétharmados többsége, így egyetlen izgalmas kérdés maradt: "az, hogy óriási Fidesz-frakció lesz vagy egy még óriásibb".

A kampányfőnök nemcsak az MSZP-re tett kritikus megjegyzéseket, a Fideszt is bírálta, amely szerinte nem árulta el, hogy pontosan mihez is akar kezdeni a hatalmas többséggel. Karácsony szerint így "lélektani értelemben nem lesz felhatalmazva a Fidesz semmire", mert nem mondták el, hogy mit akarnak, így a mostani helyzetet "politikai zsákbamacska"-ként jellemezte. Részben a szocialistáknak szóló ironikus bírálatként megjegyezte, 2006-ban annyival jobb volt a helyzet, hogy "akkor lehetett tudni, hogy amit mondanak, annak az ellenkezője fog megvalósulni".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hudák, Karácsony és a mozambiki batikművészek alkotásai

A fórum ugyanakkor csak kis részben szólt az országos politikáról, Hudák elsősorban a helyi problémákról, utakról és egyéb fejlesztésekről beszélt, és a közönség tagjainak többsége is hasonló ügyeket vetett fel. Többen is kérdezték, hogyan fejlesztenék a csepeli kerékpárutakat, amire az LMP-sek válasza az volt, hogy konkrét terveik még nincsenek, de mindenképp kikérnék a helyi biciklisek véleményét és ügyelnének arra, hogy az új utak csatlakozzanak a meglévő fővárosi kerékpárvonalakhoz. Szó esett a tömegközlekedésről, amelyet a párt részben a szükségesnek tartott dugódíjakból (behajtási díj autósoknak a forgalmas városrészekbe), a parkolási díjból befolyó összegekből és állami forrásokból támogatna.

Pszichológusok a durva környéken

Egy nő megkérdezte, hogy mit kezdene az LMP a csepeli közbiztonsággal, amire Hudák azt válaszolta, hogy közösségi rendőrséget hoznának létre az önkormányzat felügyelete alatt, amelyben nemcsak rendőrök dolgoznának, hanem pszichológusok is segítenék a konfliktusok rendezését. Az asszony erre azt válaszolta, hogy ő egy veszélyes környéken lakik, és megjegyezte, hogy "kíváncsi leszek arra a pszichológusra, aki be mer menni oda". Az LMP-sek válasza erre az volt, hogy az ilyen problémákra nincsenek gyors megoldások, de "valahol el kell kezdeni".

A közbiztonságról érdeklődő nő mellett ülő asszony ekkor megkérdezte, hogy mit szól a párt a Magyar Gárdához, amire Karácsony azt válaszolta, hogy ezt az igazságszolgáltatásnak kell rendeznie, de egyébként ők pártként nem szimpatizálnak a szervezettel. A kérdező nő a gárdistákéhoz hasonló ruhát viselt, a közbiztonságról kérdező asszonyról pedig később, a fórum egyik résztvevője azt állította, hogy a helyi jobbikos jelölt felesége. Mivel a két nő még a fórum vége előtt távozott, így őket nem tudtuk megkérdezni erről.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A fórum egyik résztvevője gárda-szimbólumos kabátban

A több mint kétórásra nyúló fórumról fokozatosan szállingóztak el a résztvevők, így az utolsó negyedórában már csak négyen-öten kérdezgették az LMP-s politikusokat. Többen felvetették, új pártként nagy a várakozás velük szemben, hogy megtisztítsák a közéletet, mások pedig olyan kérdéseket tettek fel, amelyekkel azt próbálták tisztázni, hogy egyáltalán mit is képvisel az alig egyéves politikai szervezet. Karácsony beszélt arról, hogy a felmérések alapján vegyes a támogatók tábora: 40 százalékuk érkezett az egykori MSZP-hívektől, 16 százalék az SZDSZ-től, nagyjából ugyanennyi a Fidesztől, a többiek azonban olyanok, akik eddig nem kötődtek sehova. Ennél jóval egyszerűbb képletet fogalmazott meg azonban a göndör hajú, kutyájával büszkélkedő férfi, aki közbevetette: "Mondják, hogy az LMP az SZDSZ utódpártja. Pont ma hallottam a játszótéren".