Tüntetések miatt hosszabbították meg újra Gyurcsány otthonának védelmét

Vágólapra másolva!
Június 1-ig bármikor lezárhatják Bajnai Gordon jelenlegi és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök budai otthonának környékét. A Köztársasági Őrezred szombaton kiadott rendeletei adnak lehetőséget erre. Gyurcsánynak eredetileg csak a lemondásától számított egy évig, április közepéig járt volna védelem, de aktivitása miatt áprilisban meghosszabbították azt. Az újabb hosszabbítás indoklásában is az szerepel, hogy Gyurcsány lakhelyének közelében továbbra is nagy a "demonstrációs aktivitás".
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Őrezred parancsnoka, Dobozi József újabb egy hónapra elrendelte Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöke budai otthona környékének lezárását - olvasható a rendőrség honlapján. Az intézkedés péntek éjféltől a "szükséges ideig", de legkésőbb június 1. éjfélig szól, és tényleges lezárást a gyakorlatatban nem jelent, csak készültséget, lehetőséget teremt rá, hogy ha szükség lesz rá, élő erővel vagy kordonnal védhessék a területet.

"A védett személy lakóhelyének közvetlen közelében továbbra is nagy a demonstrációs aktivitás, valamint a közelmúltban több szervezet is tartott sajtótájékoztatót a helyszínen. A fentiek alapján elengedhetetlen, hogy a biztosítás szempontjából szükséges terület határait konkrétan meghatározzuk, amely garantálja a védett személy és hozzátartozói biztonságát" - áll Dobozi rendeletének indoklásában.

A korábbi miniszterelnökök távozásuk után egy évig jogosultak utóbiztosításra a vonatkozó kormányrendelet szerint. Gyurcsány esetében ez a határidő április közepén lejárt, mert 2009. április 14-én szűnt meg a megbizatása, azon a napon, amikor az Országgyűlés elfogadta az ő leváltásáról és Bajnai Gordon kinevezéséről szóló indítványt. A védelmét azonban meghosszabbították. A Köztársasági Őrezred szóvivője korábban az [origo]-val azt közölte, hogy a korábbi miniszterelnök továbbra is aktív közéleti tevékenysége és az e miatt fennálló veszélyeztetettség okán, a létesítményvédelmi intézkedés meghozatalán túl, a rendészetért felelős miniszter elrendelte - a kormány döntéséig - Gyurcsány ideiglenes védelmét. Erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Szombaton a Köztársasági Őrezred parancsnoka elrendelte Bajnai Gordon kormányfő XII. kerületi otthona környékének lezárását is. Ez az intézkedés is a "szükséges ideig", de legkésőbb június 1-ig szól. A Bajnai otthona környékére vonatkozó rendeletre azért volt szükség, mert a kormányfő lakóhelyét eddig is védték, de a tavaly májustól érvényes intézkedés április 30-án lejárt volna.