A vulkáni hamu miatt törölték a Malév dublini járatát

Vágólapra másolva!
Kedden törölni kellett a Malév Dublinból érkező légijáratát, mert az izlandi vulkánból származó hamu miatt részleges légtérzárat rendeltek el Írországban. A budapesti jártok közül még kettőt érinthet az ír légtérzár, bár a BBC szerint délután 2-től megnyílhat az ír légtér.
Vágólapra másolva!

Az ír légtér zárlata miatt törölték a Malév Dublinból délben érkező járatát - közölte Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője kedden reggel. A kedden este Dublinba induló Malév járat indításáról várhatóan délben döntenek. A járatot azért kellett törölni, mert kedden részben lezárják Nagy-Britannia, illetve Észak-Írország légterét az izlandi vulkánkitöréstől származó hamufelhő miatt.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója azt mondta [origo]-nak, hogy reggel minden repülőgép rendben felszállt Ferihegyről, az érkező járatok közül pedig egyedül a Malév 623-as dublini járatát kellett törölni. Az igazgató szerint még két írországi légijáratot érinthet az ír légtérzár. A BBC kedd délelőtt azt írta, hogy 14 órától újraindul a légiforgalom Írországban és Észak-Írországban.

"Fel vagyunk készülve tapasztalatból" - mondta Hardy arra a kérdésre, hogy mi történne Ferihegyen, ha esetleg ismét elérné Magyarországot a vulkáni hamufelhő. Szerinte legutóbb is két nap volt, mire Nagy-Britannia felől ideért a hamufelhő, de addig még bőven változhat az időjárás. Ráadásul "óvatosabbak lettek a légiirányítók és a légitársaságok" a légtérzárral - tette hozzá.

Fehér Imre, a magyarországi légiirányítást végző Hungarocontrol Zrt. szóvivője elmondta, hogy "Írországban van egyelőre korlátozás", és Magyarországot nem veszélyezteti a vulkáni hamu. "Fel vagyunk készülve" - mondta, hozzátéve, hogy "a nagy sűrűségű hamufelhő nem volt jellemző Magyarországon" eddig sem. Fehér Imre szerint egyelőre nem tudni róla, hogy Európában máshol is korlátozásokra készülnének, bár "nyilván mindenki figyeli a hamufelhő mozgását".

Április 14-én tört ki az izlandi Eyjafjöll vulkán, aminek következtében hamar megbénult egész Európa légiközlekedése. Félő volt ugyanis, hogy a repülők hajtóművébe került vulkáni hamu (amit a szél Európa felé sodort egy hétig) tönkreteheti és leállíthatja a szerkezetet, ami akár légikatasztrófákhoz is vezethet. A magyar légteret április 16-án este zárták le, és 20-án reggel nyitották meg, Európában hat napon át voltak korlátozások. Összesen több mint 1500 budapesti járatot kellett törölni ez idő alatt, a Malév pedig 536 járatát nem közlekedtette.