Százan tüntettek a könnyű drogokért a Margitszigeten

Vágólapra másolva!
A Margitszigeten rendezték meg az idei Global Marijuana March-tüntetést, amellyel a könnyű drogok legalizálását szeretnék elérni. A szervező Kendermag Egyesület szerint nem a drogfogyasztás a lényeg, hanem a hozáférés és a használat lehetőségének a szabályozása.
Vágólapra másolva!

A könnyű drogok fogyasztásának legalizálásáért szót emelő, világszerte megrendezett Global Marijuana March megmozdulás magyarországi rendezvényén mintegy százan vettek részt vasárnap a Margitszigeten.

A megmozdulást szervező Kendermag Egyesület szóvivője, Tóth Barnabás szerint a szervezet nem a drogfogyasztást propagálja, hanem a hozzáférés és a használat lehetőségének szabályozott keretek közé szorítását akarja elérni. Szerinte ha a fogyasztók ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, mintegy 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést. Jelenleg ugyanis a könnyű drogokat csak dílereken keresztül lehet beszerezni, a bevétel így a bűnözőkhöz jut el. Ha a könnyű drogok használata legálissá válna, a kemény drog használata drasztikusan visszaesne - tette hozzá.

Töth azt mondta, tartanak attól, hogy az új kormány és országgyűlés tovább szigorítja majd a jelenlegi törvényeket. A jogszabályok szerint aki ma kábítószert fogyaszt, akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Ugyanakkor legutoljára 2000-ben szabtak ki börtöntbüntetést egy fogyasztóra, aki végül köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

A Kendermagos tüntetés helyszínének közelében vasárnap sajtótájékoztatót tartott az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), amely bejelentette: büntetőjogi szigorítást kezdeményez, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen.

A Kendermag Egyesület első, a könnyű drogok legalizálásáért hirdetett megmozdulásának budapesti helyszíne 2003-ban a Vörösmarty tér volt, ahol a több ezer résztvevőnek nagyszámú ellentüntető feszült. A következő évben, a Parlament előtti Kossuth téren már jóval kevésbé erős megnyilvánulásokat váltott ki a rendezvény, amelyet 2005-ben a Margitszigetre költöztettek. A vasárnapi budapesti rendezvény kezdetén mintegy száz ember jelent meg a kordonokkal körbezárt margitszigeti réten. Az estig tartó megmozduláson koncerteket hallgathatnak az érdeklődők.