Helyi önkéntesek védték meg az ártól Kazincbarcika belvárosát

Vágólapra másolva!
A helyi önkéntesek segítségével sikerült megmenteni Kazincbarcika belvárosát a Tardona-patak sosem látott mértékű áradásától - közölte vasárnap este a város vezetése. Az önkormányzat a lakosságtól kért segítséget, hogy homokzsákokkal állják útját a víznek, és a felhívásra több százan jelentkeztek. A város falusi részén ugyanakkor továbbra is méteres vízben állnak a házak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délutánra megszűnt az árvízveszély az észak-borsodi Kazincbarcika belvárosában, miután a helyi önkéntesek homokzsákokkal sikeresen elterelték a Tardona-patakot a Mátyás Király úton. A sikeres mentőakciónak köszönhetően épületek a belvárosban már nincsenek veszélyben, csupán néhány garázst nem tudtak megmenekíteni a víztől.

Felső-Barcikán, a város úgynevezett falusi részében azonban továbbra is a víz az úr - mondta vasárnap este Szitka Péter kazincbarcikai szocialista polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke. Jelenleg a célravezető megoldáson és az értékek mentésén dolgoznak - mondta, hozzátéve: arra a területre egyébként is jellemző a belvizesedés, de a hihetetlen mennyiségű csapadék miatt most méteres vízben állnak a családi házak.

Előzőleg vasárnap a kazincbarcikai városvezetés katasztrófavédelmi válságstábot hívott össze, mert házakat, pincéket, de még a helyi csónakázótavat is elöntötte el az ár. Az önkormányzat déltől önkénteseket toborzott, hogy homokzsákokkal és egyéb eszközökkel megfékezzék a Tardona-patak áradását. A városvezetés azt kérte, hogy aki teheti, vegyen részt a védekezésben.

"Ilyen helyzet még soha nem alakult ki Kazincbarcikán, hiszen a Tardona-patak ilyen drasztikus formában még soha nem veszélyeztette a városlakókat - közölte akkor Szitka Péter. A felhívásra a polgármester szerint emberek százai érkeztek önkéntes munkára: a város intézményvezetői, dolgozói, cégek vezetői, dolgozói, nyugdíjasok, fiatalok álltak "csatasorba" a víz ellen - mondta.

(A hétvégi viharról és az áradásokról összefoglaló cikkünkben, itt olvashat bővebben)