Napi tíz centit apadhat az Edelényt fenyegető Bódva

Vágólapra másolva!
Napi 10 centimétert apadhat a Bódva Edelénynél. Csütörtök este 10 órára járhatóvá teszik a folyó által elöntött Katona József utcát. Éjszaka kétszázan dolgoznak a gátak megerősítésén.
Vágólapra másolva!

A Bódva tartós árhulláma miatt az edelényi belvárosi híd déli részénél, annak bal oldalán is megerősítik a töltést. A vízügyi szakemberek csütörtök délután a helyszínen arról is beszámoltak, hogy azon a helyen is megerősítik a töltést még az éjszaka beállta előtt, ahol sikerült elzárni a gáton átbukó vízfolyást.

A budapesti tűzoltók tájékoztatása szerint csütörtök este tíz órára járhatóvá teszik az edelényi Katona József utcát, amelyet elöntött a Bódva árvize. Amennyiben ez sikerül és a fertőtlenítő eszközök is rendelkezésre állnak, megkezdődhet a fertőtlenítés.

A tervek szerint éjszaka fáklyás világítással kétszáz ember dolgozik majd a gátakon, és folyamatosan figyelik a szakemberek a töltések állapotát. Pénteken várhatóan hatszáz ember vesz részt az edelényi védekezésben. A becslések szerint ha az időjárás kedvez és sem helyben, sem a vízgyűjtő területről nem érkezik újabb nagy mennyiségű csapadék, akkor napi 10 centit apadhat a folyó vízszintje.

A Bódva szintén rekord vízállással hömpölyög. A Borsod megyei Szendrőben 20 centiméter körüli apadást észleltek a tetőzés óta, csütörtökön kora reggel 270 centimétert mutatott a vízmérce. Továbbra sem múlt el azonban a veszélyhelyzet, hiszen a Bódván a teljes hosszon, a Sajón és a Hernádon a középső szakaszok alatt rendkívüliek a vízszintek, a két folyó esetében a felső szakaszokon pedig még mindig harmadfokú vízállásokat regisztráltak.