Orbán: Januártól jöhetne az egykulcsos adórendszer

Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jétől tíz kis adót szeretne eltörölni Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Magyar Televízió Este című műsorában beszélt a kedden bejelentett kormányzati akcióterv részleteiről. Az egykulcsos adórendszer bevezetését 2011 januárjára ígérte a kormányfő, azonban szerinte egy-két évnyi átállásnak is le kell zajlania, amíg tisztán az új személyi jövedelemadó-rendszer marad csak meg. A jelenlegi helyzetről beszélve Orbán kitartott amellett, hogy a kormány ezt örökölte, és többször is kérte a korábban megmentett bankokat, hogy most segítsenek kihúzni a gödörből az államot.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet toldozgatással-foldozgatással megjavítani a magyar gazdaságot" - jelentette ki, és újabb akcióterveket is beígért Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televízió Este című műsorában kedden. "Az egész dolog szíve közepének azt tartom, hogy olyan dolgok is megtörténhetnek Magyarországon, amiről úgy tűnt: lehetetlen" - mondta az április választások eredményéről, amit kétharmados forradalomnak nevezett.

Szerinte a leendő új adószabályok lényege, hogy a legnehezebb körülmények között élőknek könyebb és fokozatosabb legyen az átállás. "A család az alapja a gazdaságnak" - állította a kormányfő. Orbán szerint az embereknek elegük lett abból a rendszerből, ami 1990-től mostanáig tartott, hogy ebben az országban nem jó élni. "Ha ez egy átmeneti rendszer volt, akkor egy új rendszert kell építeni" - mondta. Orbán felsorolta az utóbbi hetekben meghozott törvényeket, intézkedéseket, az új közigazgatási-minisztériumi rendszert, majd hozzátette, hogy a következő lépcsőfok a megyei szint rendbetétele lesz.

Orbán szerint az emberek elvárják a bankoktól, hogy segítsék meg az államot. "Mi megsegítettük a bankokat mint állam, amikor bajban voltak" - indokolt. "Most fogunk egyeztetni néhány részletkérdésről" - bizonytalanodott el Orbán arra a kérdésre, egyeztetett-e a kormány a pénzintézetekkel az őket érintő tervekről. Orbán szerint a kért összesen több mint 200 milliárd forintot nem a tőkéjükből kell majd befizetniük, mert az megbénítaná a hitelezést. Szerinte 500 milliárdos nyereséggel fog számolni idén a pénzügyi szektor, ebből fölözik majd le a pénzt. "Szükségünk van erre a 200 milliárd fortintra" - mondta Orbán, aki szerint az emberek rajta keresztül kérik a bankokat, hogy segítsenek.

A vállalkozásokon a hangsúly

Orbán szerint a kis- és középvállalkozások megsegítése azért különösen fontos, mert ők adják a legtöbb munkát Magyarországon, így a szerepük elengedhetetlen a Fidesz által beígért egymillió munkahely megteremtésében. Szerinte meg kell nyerni az együttműködésüket a munkahelyteremtéshez. Ezért 19-ről 10 százalékra csökkentik szeptember 1-ével a társasági adót.

Orbán Viktor szerint eltörölnek majd jónéhány - szám szerint tizet említett - kis adót, illetéket, mindezt szintén szeptember 1-től. A személyi jövedelmadó ügyében javasolja majd a kormányfő a parlamentnek, hogy az új rendszer január 1-étől kezdjen működni, de legyen egy egy-két éves átmeneti időszak is. "Kétéves átmenet után beáll a tiszta egykulcsos rendszer" - részletezte. Hozzátette: a kormány 16 százalékos kulcsot javasol majd a parlamentnek. A miniszterelnök szerint mindez ahhoz kell, hogy a környező államokkal versenyképersek lehessünk. "Amit mondtam, hogy egy söralátéten el fog férni az adóbevallás, azt tartom" - jelentette ki Orbán.

Marxista felfogás

"Az nem célja Magyarországnak, hogy minél több szegény legyen" - mondta Orbán arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem adóznak magasabb kulccsal a magasabb jövedelműek. "Ez egy osztályharcos, marxista felfogás" - mondta a felvetésre Orbán, aki szerint nem az az elsődleges cél, hogy a gazdagok pénze eljusson a szegényekhez. A gazdagabbak szerinte így is többet fognak fizetni, mert többet is keresnek.

"Az adórendszer (...) a legfontosabb bizalmi kötelék a társadalomban" - mondta, hozzátéve, hogy ez eddig nem volt meg, "egy körhazugság, egy hazugságlánc volt eddig Magyarországon". Ha ennek megszakítására képesek leszünk, akkor lesz új gazdaság Magyarországon - állította Orbán. Szerint a legfőbb, hogy ne az a kép éljen a becsületes emberről, hogy "balek, lúzer, mulya".

"Ha szeptemberben vezettük volna be (...), akkor ketté kellett volna venni az idei adóévet", csak bonyoultabb lett volna az adózás idén - mondta Orbán arra a kérdésre, miért nem előbb akarja bevezetni a kormány az új adórendszert. Orbán szerint sok szempontból persze jobb lett volna most, mert "most van svung, és ki tudja mi lesz januárban".

A tb-járulékról Orbán szerint még tárgyalnia kell a kormánynak az érintettekkel. "Azt is kérjük a minimálbéresektől, hogy ne hazudjunk egymásnak tovább, ezek nem minimálbérek" - utalt a kormányfő a minimálbér feletti, nem adózott juttatásokra. Kijelentette: ezzel senkit sem akar bántani, csak meg akarja változtatni a rendszert. "Ezzel az adórendszerrel mindenki jól jár" - állította, hozzátéve, hogy a bérek is nőnek majd ily módon.

Átláthatatlan költségvetés

Orbán Viktor szerint a magyar költségvetés rendszere alig átlátható. Példának az önkormányzatok gazdálkodását hozta fel, hogy hiteleik mögött nincs formális állami garancia. "De az iskolákat nem lehet bezárni, majd az állam nyakába esik a csődgondnokság" - mondta. A MÁV helyzete is elég nehéz szerinte, de a kormányak egyelőre van ideje a cég rendbetételére. "Ez a költségvetési hiányszám a megörökölt költségvetési rendszerből megörökölt hiány" - mondta, hozzátéve, hogy "ha ezt örököltük meg, hogy ez 3,8 legyen, akkor meg fogok mindent tenni, hogy ennyi legyen".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Orbán Viktor bejelenti az akciótervet

A hétvégén kijött az a tényadat, hogy hogy áll a költségvetés május végén, és Orbán szerint a költségvetés jelentős részét felélte az ország. Számadatokkal illusztrálta, hogy évről évre a költségvetés egyre nagyobb részét élik fel a kormányok. Egy 120 milliárd forintos megtakarítási intézkedést rendeltem el a költségvetésen belül - mondta. Ezen mindenféle kiadást értett a telefonok, bútorok és gépkocsik beszerzését is. Orbán szerint bértömeg-gazdálkodásra térnek át az állami cégeknél is, kevesebből kell megoldani a működésüket. Vagy kevesebb emberrel teszik, ugyanakkora fizetéssel, vagy ugyanannyi emberrel és kevesebb fizetéssel.

A kormány korrupcióellenes terve szerinte 25 milliárd forint bevételt eredményez majd, többek között a közbeszerzési törvény módosításával. A pénzügyi szektortól az eddigieken felül plusz 187 milliárd befizetését kéri majd. A végkielégítéseket is megadóztatják majd, a pártok támogatását is 15 százalékkal csökkentik - sorolta az intézkedéseket. Emellett fizetési plafont vezetnek be a költségvetési intézményekben, bruttó havi 2 milliónál többet nem lehet majd keresni. Szerinte napokon belül a parlament elé kerül a költségvetési törvény módosítása, és végül 2011-re "kell jelentkeznie egy érzékelhető gazdasági növekedésnek".

Orbán Viktor keddi bejelentéséről, és az akcióterv ismertetéséről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. A parlamenti reakciókat itt nézheti meg. Elemzésünket a 16 százalékos személyi jövedelemadóról pedig itt találja.