Vágólapra másolva!
Ugyan érkezik egy hidegfront Magyarországra vasárnap, de ez is alig enyhít majd a napok óta tartó hőhullámon. Az előrejelzések szerint vasárnap is 30 fok fölött tetőzik majd a napközbeni hőmérséklet, emiatt vasárnap is érvényben marad a másodfokú hőségriadó. A hétvégén a kamionosoknak is engedik a közlekedést, hogy ne főjenek meg a pihenőkben.
Vágólapra másolva!

Marad jórészt a kánikula vasárnap, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben és nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani. A szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a legmelegebb déli órákban jobb kerülni a napot és lehetőleg árnyékos helyen tartózkodni, a megfelelő folyadékpótlás is fontos.

A másodfokú hőségriasztás még pénteken lépett életbe. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Az Ozone Network előrejelzése szerint vasárnap egy gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét, ami nedvesebb és labilisabb légtömegeket hoz, így vasárnap szórványosan, hétfőn már többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Kissé mérséklődik a hőség, de még így is többfelé tetőzik 30 fok fölött a csúcsérték.

A szakemberek szerint ilyen kánikulában az idősekre, a betegekre és a kisgyerekekre külön oda kell figyelni. A szokatlanul hideg és esős május után a hirtelen beköszöntő rendkívüli meleg nagyon megviseli ugyanis a szervezetet.

A kánikula mellett nagyon erős UV-B sugárzásra lehet számítani országszerte vasárnap is. Ez azt jelenti, hogy akinek normál bőre van, bő negyedóra alatt már leéghet a napon. A szakemberek azt javasolják: amíg ennyire erős az UV-B sugárzás, jobb kerülni a napozást délelőtt 11 és délután 3 óra között, illetve napközben fényvédő krémet kell használni.

A hőségriasztás miatt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben felfüggesztette a hétvégi kamionstopot. A szokásos gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonnát meghaladó teherautók szombat este 10 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek az itthoni utakon. Az intézkedést egészségvédelmi szempontok indokolják, a sofőröknek így nem kell - a pihenőidőn túl - a rendkívüli hőségben a parkolókban várakozniuk.