Vágólapra másolva!
Egyhangúan Tarlós Istvánt választotta főpolgármester-jelöltnek a Fidesz budapesti választmánya. Jelöltségét az országos választmány július elején hagyja jóvá, Tarlós augusztus 20-tól kezd bele kampányába. A Fidesz-KDNP fővárosi listáját az önkormányzati választáson Tarlós vezeti, őt Pokorni Zoltán, majd Pesti Imre követi.
Vágólapra másolva!

Tarlós Istvánt javasolja a párt főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya. A döntésről maga Tarlós István számolt be a testület szombati ülése közben. Mint mondta, a döntés egyhangúnak tekinthető, mivel az egyetlen tartózkodó szavazatot ő adta le, a többiek támogatták megválasztását.

A politikus közölte, hogy kampányát augusztus 20-án kezdi meg, előtte azonban - várhatóan július első napjaiban - az országos választmánynak még jóvá kell hagynia a jelöltségét. Tarlós "rövid, intenzív" korteskedést tervez, amelyben személyeskedés helyett arról beszél, milyen a főváros helyzete és min kíván változtatni. "Erre építem a kampányomat, nem fröcsögésre, sárdobálásra" - mondta. Programjáról szólva közölte, hogy a Fidesz elnökével, Orbán Viktorral tavaly bemutatott, A nemzet fővárosa című dokumentumon nem kell sokat változtatni, inkább csak aktualizálásra szorul helyenként.

A négy éve függetlenként induló Tarlós úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP pártonkívüli jelöltje lesz. Hozzátette, "nem vagyok kevésbé civil, mint bárki, akit az MSZP és szövetségesei javasolnak".

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elszámoltatás a fővárosban, Tarlós István úgy felelt: "nem azért megyek oda, hogy bárkinek álmatlan éjszakákat okozzak". Mint mondta, a szocialista irányítású városüzemeltetés területén szinte minden közszolgáltatónál vannak olyan ügyek, amelyek a hatóságok látókörébe kerültek, de kutakodni nem az ő dolga. Ugyanakkor tervei között említette a fővárosi tulajdonú vállalatok igazgatótanácsainak megszüntetését, valamint a felügyelőbizottságok erősítését úgy, hogy azok minden esetben ellenzéki többségűek legyenek.

Tarlós, Pokorni, Pesti a lista élén

A budapesti választmány arról is döntött, hogy Tarlós István főpolgármester-jelöltként vezetheti a Fidesz-KDNP fővárosi listáját az önkormányzati választáson. Őt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Pesti Imre országgyűlési képviselő, Rogán Antal V. kerületi polgármester és György István parlamenti képviselő követi a 26 nevet tartalmazó listán, amelyet 45 igen szavazattal, 13 nem ellenében fogadott el a testület. A sorrendet az országos választmánynak még jóvá kell hagynia.

A lajstrom 6. helyén Németh Szilárd szerepel, majd Csomós Miklós, Bagdy Gábor, Nagy István, Szentkirályi Alexandra, Ughy Attila, Németh Zoltán, Wintermantel Zsolt, Zsolnai József, Szentes Tamás, Szathmáryné Jahl Angéla, Raduly József, Orbán Gyöngyi, Hutiray Gyula és Rubovszky Csilla következik. A sort Szikora Linda, Puskás Péter, Kovács Balázs, Szuhai Erika, Loppert Dániel és Szepesfalvi Anna zárja.

Összeállt a Fidesz-KDNP budapesti kerületi polgármesterjelöltjeinek névsora - tudta meg az MTI.

Eszerint az I. kerületben Nagy Gábor Tamás, a II. kerületben Láng Zsolt, a III. kerületben Bús Balázs, a IV. kerületben Wintermantel Zsolt, az V. kerületben Rogán Antal, a VI. kerületben Hassay Zsófia, a VII. kerületben Vattamány Zsolt, a VIII. kerületben Kocsis Máté, a IX. kerületben Bácskai János, a X. kerületben Kovács Róbert, a XI. kerületben Simicskó István, a XII. kerületben Pokorni Zoltán, a XIII. kerületben Spaller Endre, a XIV. kerületben Papcsák Ferenc, a XV. kerületben László Tamás, a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Riz Levente, a XVIII. kerületben Ughy Attila, a XIX. kerületben Tarnai Richárd, a XX. kerületben Földesi Gyula, a XXI. kerületben Németh Szilárd, a XXII. kerületben Szabolcs Attila, a XXIII. kerületben pedig Egresi Antal a várható Fidesz-KDNP-s induló.