Iskolakerülők után nem jár majd családi pótlék

Vágólapra másolva!
Az új tanévben már hatályban lesz az a törvény, amelynek értelmében megvonják a családi pótlék pénzben történő kifizetését azoktól a szülőktől, akiknek gyereke nem jár iskolába. A parlament hétfőn fogadta el a módosítást a kormánypártok és a Jobbik szavazataival.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés egy hetes halasztás után hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha egy gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését. Az országgyűlés 305 igen, 66 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a Kósa Lajos (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) kezdeményezését. Igennel szavaztak a kormánypártok és a Jobbik, nemmel voksolt az MSZP és az LMP, míg a független Molnár Oszkár tartózkodott.

A Fidesz múlt hét hétfőn indítványozta, hogy a törvény zárószavazását ne tartsák meg. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek azzal indokolta ezt, hogy a törvény végrehajthatósága érdekében pontosítani kell a definíciós rendszert egy-két ponton, különösen a gyámhivataloknak szabott feladatok tekintetében.

A kormányzásra készülő Fidesz már korábban jelezte, hogy ez lesz az egyik első törvényjavaslatuk. A törvény értelmében, ha egy gyerek igazolatlanul mulaszt ötven órát, akkor a helyi jegyző elrendeli a gyermek úgynevezett védelembe vételét (ami azt jelenti, hogy a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak rá), továbbá azt, hogy a családi pótlék teljes összegét hat hónapon keresztül csak természetben kapják meg a szülők. Ennek részleteiről (a természetbeni juttatás mértékéről, időtartamáról és módjáról) az adott jegyzőnek kell döntenie a törvény szerint.

A javaslat szerint a szülőket már figyelmeztetni kell erre a gyerekük tizedik igazolatlan hiányzása után, így elvileg nem érheti őket váratlanul ez az intézkedés. A figyelmeztetés menete az, hogy a tizedik igazolatlan óra után az iskola igazgatójának szólnia kell a jegyzőnek, és ő felel a szülők értesítéséért.

A törvény 2010. augusztus 30-án lép hatályba, így az új tanévben már alkalmazni fogják. A technikai módosítások között szerepel, hogy a családi pótlékon belül létrehoznak két különböző kategóriát. Az egyik az iskoláztatási támogatás - erre vonatkoznak az új szabályok -, a másik a nevelési ellátás, amely azokra a gyerekekre vonatkozik, akik még vagy már nem tankötelesek.

"Rendkívül fontos, hogy a családok érezhető támogatást kapjanak a gyermekek felneveléséhez, iskoláztatásához. Ugyanakkor az is össztársadalmi érdek, hogy az iskoláskorú gyermekek maradéktalanul eleget tegyenek tankötelezettségüknek" - áll a fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Soltész Miklós által benyújtott törvényjavaslatban, amely szerint "a tanulmányok elhanyagolása, a gyakori, valós okkal nem igazolható hiányzások (...) rombolják a társadalom morális értékrendjét is".