Mexikói régiségcsempészt fogtak el Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Régi könyveket, érméket és egy puskát is találtak a vámosok egy mexikói féfi csomagjában Ferihegyen. A kivitelre nem volt engedélye, ezért eljárás indult. Mivel a tárgyak közt több is elefántcsontból készült, a férfinek természetkárosítás miatt is felelenie kell.
Vágólapra másolva!

Régiségeket, illetve elefántcsontból készült tárgyakat próbált kicsempészni egy mexikói férfi Ferihegyen - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). A vámhatóság a tárgyakat lefoglalta, és visszaélés kulturális javakkal, valamint természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A VPOP közleménye szerint a mexikói férfi az egyik Párizsba tartó járattal készült elhagyni az országot, amikor az utasbiztonsági szolgálat és a pénzügyőrök tételesen átvizsgálták a csomagját. Az ellenőrzéskor a férfi csomagjából több rézérme, nyílhegy, bizánci kereszt, egy balta, egy elölről tölthető puska, egy nyakék, valamint 16-18. századi német, latin, francia nyelvű könyvek kerültek elő.

Az előzetes szakértői vélemény alapján a műtárgyak kivitele a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyéhez kötött, de az utasnak sem végleges, sem ideiglenes kiviteli engedélye nem volt. A vámosok egy elefántcsontnak látszó faragást, valamint - a szakértői vélemény alapján - szintén elefántcsontból készült barokk feszületet is találtak a férfinál. Ezek kiviteléhez sem volt engedélye.